Jahodový americký cheesecake plný vitamínů

Vytisknout recept
Proč nezkusit "sýrový dort", který se velmi podobá americkému "cheesecake" a který je navíc zdravý - obsahuje 15 % vitamínu A, 20 % vitamínu C a 6 % vápníku. Pravý americký cheesecake sice obsahuje grahamové medové sušenky, ale ty lze nejlépe nahradit nějakými ovesnými, a pak také pravý americký sýr Philadelphia, kterému se nejvíce podobá neochucené přírodní pomazánkové máslo. 
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme cukr a rozmixované (najemno) sušenky (nějaké ovesné), a vše smísíme dohromady. Vznikne hustá hmota, kterou natlačíme do dortové formy. Poté pečeme v troubě asi 10 minut, při teplotě 160 stupňů. 
Mezitím si připravíme želatinovou směs: Želatinu nasypeme do kastrůlku s vodou (zrhuba 1/4 hrnku studené vody) a necháme 1 minutu odstát. Poté další 3 minuty zahříváme nad mírným plamenem. Je to dostačující doba, aby se želatina dobře rozpustila. Poté dáme nádobu stranou a necháme pár minut odstát a zchladit. Do nádoby s želatinou poté přidáme šťavu z rozmačkaných jahod (pokud jahody nemáme, můžeme tento krok vynechat) a mléko. Opatrně smícháme s želatinou.  
Nyní si připravíme krém: Ušleháme pomazánkové máslo a cukr (nejlépe v mixéru). Postupně vmícháme do této směsi i želatinovou vodu. 
Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a rozmačkané jahody, a nalejeme do dortové formy na krustu. 
Dáme vychladit do ledničky nejméně na 4 hodiny. 
Výsledek je vynikající, velmi se podobá pravému americkému cheesecake. 
Přeji dobrou chuť! 🙂
 
1hrnek - (ovesné/medové) sušenky
3lžíce - cukr (na krustu)
3lžíce - máslo
10g - želatina v prášku
150g - pomazánkové máslo
1/2hrnek - cukr (na krém)
200g - jahody čerstvé (lze vynechat)
1/2hrnek - mléko
250ml - šlehačka
příprava - 60
vaření - 10
Kategorie Dezert
Uvařila Jana101

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account