Jablečný závin - Apfelstrudel

Vytisknout recept
Zpracujeme v robotu, nejdříve tekuté suroviny - ocet,voda,vejce, sádlo, sůl, nakonec polohrubá mouka. Zpracujeme těsto. Rozdělte na dva stejné díly a velice intenzivně vypracujte. Několikrát hoďte těstem o stůl, dokonale jej prohněťte. Vytvarujte dvě koule, položte na velký talíř a přikryjte nahřátým hrncem na 20 minut. Teplo uvolní lepek a dá se s ním lépe pracovat. Mezitím náplň - jablka nakrájejte na plátky, či kousky,cukr, ořechy,rozinky,skořici a rum přidejte k jablkům a promíchejte. Množství cukru závisí na tom, jak jsou jablka sladká. Velkou utěrku dejte na pracovní desku, lehce pomoučněte. Vezměte těsto a lehce válečkem rozválejte, potřete těsto máslem. Potom podeberte těsto a lehce od středu roztahujte. Těsto položte na ubrus a ještě roztahujte, co to jde. Silnější okraje odřízneme, těsto pokapeme máslem, podél delší strany naneste polovinu náplně a pomocí ubrusu těsto zarolujte. Lehce těsto nadzvedávejte, ono se vahou krásně sroluje. Opatrně závin rukama podeberte a přeneste na plech. Na několika místech závin propíchněte, aby unikala pára a závin se pnutím nepotrhal.  Pečeme na 200 stupňů. Stejným způsobem tvoříme i druhý díl těsta a vytvoříme závin. Během pečení potírejte máslem, pečeme cca 40 minut. Dokud nezezlátne povrch.*heart*
 
600g - polohrubá mouka
80g - sádlo
1ks - vejce
2lžíce - ocet
1špetka - sůl
250ml - vlažná voda
10ks - jablka
100g - cukr krystal
100g - vlašské ořechy
100g - rozinky
50ml - tuzemák
2lžička - mletá skořice
150g - rozpuštěné máslo na potření
příprava - 20
vaření - 40
Kategorie Dezert
Uvařila MarcelaSoukupová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account