
Nejlépe chutnají utržené přímo ze stromu. Jsou ohromně zdravé, šťavnaté a výživné. Když z nich uděláte dezert nebo upečete koláč, získají naprosto jedinečné grády. O kom je tady řeč? Tradiční ovoce vzrostlé z naší země. Jsou to jablíčka, hrušky, švestky a bobule vína.
Vždycky však ovoce zpracovávejte tak, abyste v něm zachovaly jejich pravou podstavu - šťávu, přirozenou chuť, vůni a kombinujte s osvědčenými ingrediencemi.
Co budete potřebovat na 2 větší (svačinové) anebo 4 dezertní porce?
Jablka a hrušky zbavte jadřince. Můžete je oloupat, pokud nemáte rády tvrdou slupku z plodů. Nakrájejte na kostičky a odložte do mísy.
Švestky rozřízněte na půlky a vypeckujte. Rovněž hroznové kuličky můžete překrojit na polovinu. Lépe pustí šťávu a celková chuť "teplého kompotu" bude výraznější po bobulích.
Na hlubší pánvi si rozehřejte olej. Nasypte nejprve jablka a krátce orestujte. Pak přidejte ostatní ovoce. Lehce spolu prohoďte a podlijte vínem. Okořeňte prutem celé skořice a hřebíčkem, které při servírování snadno vyndáte. Ocukrujte a oslaďte javorovým sirupem. Zastříkněte šťávou z limety. Krátce provařte, aby stačil vyprchat alkohol a zůstala pouze kořeněná chuť vína.
Ovoci postačí 2 - 3 minutky, aby se nerozvařilo. Mělo by si ponechat svůj tvar a jen se mírně prohřát.
Nalijte do mističek a můžete servírovat. Vyndejte skořici a hřebíček. Za pár minut hotová, lahodná a voňavá laskomina. Víno dodá dezertu navinulou chuť a vůni. Krásně prohřeje a navodí pocit dokonalé pohody. Dozdobte lístky máty nebo meduňky.
Dobrou chuť.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
mnam
Zaujímavý recept
musí to být výborné
super
Mňamka