"Francouzský" koláč po česku

Vytisknout recept
Nemusíte být nutně Francouzka, abyste zvládla dokonalý francouzský koláč. Úžasná kompozice chutí, vůní a barev. Podzimní hruška v kombinaci s čerstvým tvarohem zabalená do kynutých šneků a propečená dozlatova. Spolu jsou neporazitelní, neodolatelní a nezaměnitelní.
Neděste se složitosti a délky přípravy, výsledek opravdu stojí za to. Vy a francouzský koláč budete navždy patřit k sobě. Stvořeni jeden pro druhého. Jen ty pochvaly, které se na vás pohrnou ze všech stran, ty stojí za malou investici času.
Doba přípravy: 40 minut, doba kynutí: 90 minut, doba pečení: 30 – 35 minut. Porcí vykouzlíte 8 – 10.
Co si tedy připravíte?
Kynuté těsto:
Těsto:
  • 150 ml teplého mléka
  • ½ kostky droždí (21 g)
  • 1 ČL třtinového cukru
Teplé mléko vlijte do misky, přidejte cukr a promíchejte. Droždí do mléka rozdrobte, zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  • 600 g hladké mouky (používám špaldovou)
  • Sůl – zarovnaná 1 ČL na toto množství mouky
  • 100 g cukru (používám krystalový nebo třtinový)
  • Strouhaná kůra z limety
  • Šťáva z limety
  • 1 vajíčko (pokud možno domácí)
  • 80 ml kokosového oleje
  • 4 PL bílého jogurtu
Do mísy nasypte mouku, osolte a přidejte cukr. Řádně promíchejte. Dodejte zbývající ingredience včetně kvásku. Těsto dokonale zpracujte. Pokud vám na to nestačí vaše síla v rukou, použijte robot s hnětacími metlami. Tu nejtěžší práci odvedou za vás. Když máte zpracovaný hladký bochánek, odložte jej na 90 minut kynout na teplé místo.
Dále budete potřebovat:
  • 1 ks tvaroh (vanička, 250 g)
  • 4 PL tekutého medu
  • Strouhanou limetovou kůru, 1 ČL
  • 2 ks sladkých hrušek
  • 1 ks skořicový cukr
Tvaroh smíchejte s medem a limetovou kůrou.
Hrušky oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přisypte k nim skořicový cukr a promíchejte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vezměte si kulatou dortovou formu a vymažte 2 PL kokosového oleje.
Vykynuté těsto rozdělte na 2 stejně velké poloviny. Každou pak rozválejte na plát a potřete náplní. Jeden tvarohovou, druhý hruškovou. Stočte do rolády a nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 4 cm. Střídavě je vyskládejte do formy a zasypte drobenkou. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, dokud nemá povrch zlatý nádech.
Hotovo. K dokonalému francouzskému stylu patří dokonalé francouzské prostírání. Na stolku by neměla chybět kytice levandule a z konvičky se musí linout božská vůně bylinkového čaje. Zakousněte se a sněte třeba o magické Provance.
Dobrou chuť vám přeje vaše Slávka Fran.
150ml - Teplé mléko
21g - Droždí
1lžička - Třtinový cukr
600g - Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
1lžička - Sůl
100g - Cukr
1ks - Limeta
1ks - Vajíčko
80ml - Kokosový olej
4lžíce - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
příprava - 40 + 90
vaření - 30 - 35
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account