Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Tereza N.
Tereza N.
Vloženo 22. 4. 2017
Líbí se mi
10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Vejce
2 ks
Smetana ke šlehání
200 ml
Brandy
50 ml
Voda
50 ml
Vanilkový extrakt
0,5-1 lžička
Kůra z půlky citronu
Cukr
150 g

Flan Caramel - sladký desert pro lepší náladu!

Tereza N.
Tereza N.
Vloženo 22. 4. 2017
Líbí se mi
Flan Caramel - sladký desert pro lepší náladu!
10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Vejce
2 ks
Smetana ke šlehání
200 ml
Brandy
50 ml
Voda
50 ml
Vanilkový extrakt
0,5-1 lžička
Kůra z půlky citronu
Cukr
150 g

Flan Caramel - sladký desert pro lepší náladu!

Když už přijde depka, je tohle skvělý vyprošťovák. Nečekejte žádnou dietu, ale jednou za čas!  Jedná se o španělský dezert, který je podobný pudinku, panna cotě a creme brulle. Je jednoduché ho vyrobit ale potřebuje chladnout a tím se čas něž ho sníte trošku prodlužuje.

 

Prvním nejtěžším krokem je udělat karamel. Pak je to brnkačka. Karamel dělám tak, že 100g cukru dám do rendlíku s vodou a čekám, čekám, čekám. Karamel je v tomto velmi zrádný - je potřeba na něj ostražitě koukakt během minutky se dokáže přepálit. Voda začne nejdříve bublinkovat malými světlými bublinkami, které se po chvíli začínají spojovat ve větší, tam je potřeba být ostražitý. Bublinky začnou tmavnout. Necháme je ještě chvíli tmavnout do té správné karamelové barvy a stáneme z ohně.  A nalijeme na dno formiček do kterých to budeme dávat - já dělám flan do malých formiček (tak jako ve španělsku), někdo ale dělá i velké koláče.  Ve výsledku je to jedno jen je potřeba polít celé dno karamelem.  Zbylý karamel dám do nějaké mističky a nechám ho chladnout.  Do karamelu namočím lžičku a kreslím si sním na pečícím papíru (měla by fungovat i silikonová deska, ale papíru dávám přednost). Čím chladnější karamel tím tenčí čára. Vzniknou Vám tak skvělé ozdůbky. 

 

 

Smíchám jedno vajíčko a žloutek se smetanou, vanilkovým extraktem, kůrou z citrónu, zbylí cukr a brandy. Prošleháme a nalijeme do formiček cca do půly své velikosti. Dám je do pekáčku, který doleji vodou a dávám na 150°C na 40 minut péci. Poté vyndám a nechám chladnout jinak by se vše rozteklo.

Teď už jen stačí nožem objet okraj desertu a překlopit na talíř. Karamel se krásně rozteče po celém talíři a Vy budete za hvězdu. Dozdobte snítkou máty nebo kousky ovoce a Vaší ozdůbkou a užijte si desert. 

Znáte, nebo vyzkoušíte? 

 

Tereza 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 30. 8. 2019

To bude mňamka

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 10. 8. 2018

Mňamka musím urobiť

Odpovědět
Klára Hrbáčová
Klára Hrbáčová 11. 7. 2017

Vidím poprvé a vypadá to moc pěkně. Recept si opisuji a budu zkoušet

Odpovědět
lehav
lehav 23. 4. 2017

Sbíhají se mi sliny, určitě vyzkouším - díky za tip

Odpovědět
gustawka
gustawka 23. 4. 2017

Luxusní

Odpovědět
Tereza N.
Tereza N. 23. 4. 2017

děkuji

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 170
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.