Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 30. 9. 2016
Líbí se mi
20 + 90 min.
Příprava
30 min.
Vaření
6-8 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
700 g
Teplá voda
150 ml
Třtinový cukr
1 lžička
Droždí
32 g
Sůl
1 špetka
Vajíčko
1 ks
Kokosový olej
100 ml
Med
75 ml
Řecký jogurt (nebo klasický bílý)
5 lžíce
Limetová kůra
1 ks

Domácí plněné buchty (nejen) na vandr

Francis
Francis
Vloženo 30. 9. 2016
Líbí se mi
Domácí plněné buchty (nejen) na vandr
20 + 90 min.
Příprava
30 min.
Vaření
6-8 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
700 g
Teplá voda
150 ml
Třtinový cukr
1 lžička
Droždí
32 g
Sůl
1 špetka
Vajíčko
1 ks
Kokosový olej
100 ml
Med
75 ml
Řecký jogurt (nebo klasický bílý)
5 lžíce
Limetová kůra
1 ks

Domácí plněné buchty (nejen) na vandr

Vzpomínáte na své dětství? Kdy úžasné a křehké buchty voněly babiččinou kuchyní? Anebo pohádky, kdy se Honza vydal na vandr s uzlíčkem makových? Kdo by neznal, nepamatoval si a neměl je rád. Buchty jsou symbolem české kuchyně od nepaměti. I já jsem na nich vyrostla. Nejraději jsem měla kakaové. Babiččin vynález, který se ujal a peče se doma dodnes. Já jsem si však recepturu obohatila o úžasnou delikatesu, kterou s láskou nazývám „švestky v čokoládě“. Inspiraci a recept na jejich přípravu naleznete zde >>

Receptů na klasické buchty je několik desítek, stovek, možná i tisíců. Já mám vyzkoušený svůj tradiční, o kterém vím, že se mi vždycky vydaří a všichni jsou jím nadšeni. Buchty jsou ze špaldové mouky, která je doma velmi oblíbená a je zdravější náhradou mouky bílé hladké. Řecký jogurt přidaný do těsta je odlehčující složkou a med zase dokonalá náhrada za cukr. S medem mám výborné zkušenosti. je snadno stravitelný a výživný.

S tímto receptem nemusíte mít přílišné obavy, když hřešíte, tak rozhodně zdravěji.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 3 a 1/2 hrnku špaldové mouky hladké (700 g)
  • 150 ml teplé vody
  • 1 ČL třtinového cukru (na podporu kvasinek v droždí)
  • 3/4 kostky droždí (32 g)
  • špetka soli
  • 1 vajíčko
  • 100 ml kokosového oleje
  • 75 ml medu
  • 5 PL řeckého jogurtu
  • 1 PL strouhané limetové kůry (z chemicky neočištěného plodu)

Nejprve si vytvořte kvásek. Do teplé vody přidejte lžičku třtinového cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít na teplém místě.

Do mísy si prosejte mouku (provzdušníte ji a zbavíte se nežádoucích hrudek), osolte, přidejte vajíčko, med, řecký jogurt a limetovou kůru. Přilijte kvásek a opatrně promíchejte. Nakonec přidejte kokosový olej a vypracujte vláčné těsto, které nechte cca 90 minut kynout na teplém místě.

Předehřejte si troubu na 180 °C.

Připravte si náplň. Jakoukoliv máte rádi (y). Dnešní recept je na buchty plněné „švestkami v čokoládě“, pokud je však nemáte, můžete použít třena švestková povidla anebo klasickou oříškovou nutelu.

Vyndejte si podložku nebo vál. Posypte špaldovou moukou a lžící vykrajujte malé kousky vykynutého těsta, které na vále přetvořte v bochánky. Každý pak zmáčkněte na placku, na kterou položte lžící náplně. Uzavřete do uzlíčku. Každý takto naplněný bochánek vkládejte do vymazaného pekáčku kokosovým olejem.

Když máte hotovo, vezměte si trochu kokosového oleje a mezery mezi jednotlivými kousky potřete tak, aby se pečením neslepily a krásně šly při servírování od sebe.

Vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut. Povrch buchet musí být medově zlatý, až je budete vyndavat z trouby. Pocukrujte a můžete podávat. Dobrou chuť.

zdrave-34-007

20 + 90 min.
Příprava
30 min.
Vaření
6-8 porcí
Ingredience
Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
700 g
Teplá voda
150 ml
Třtinový cukr
1 lžička
Droždí
32 g
Sůl
1 špetka
Vajíčko
1 ks
Kokosový olej
100 ml
Med
75 ml
Řecký jogurt (nebo klasický bílý)
5 lžíce
Limetová kůra
1 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 25. 8. 2019

Ty miluju. Takové dělávala babička

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 20. 8. 2018

skvelé

Odpovědět
evionka
evionka 1. 10. 2016

hezký recept

Odpovědět
Francis
Francis 1. 10. 2016

Děkuji

jitkakytka
jitkakytka 1. 10. 2016

moc pěkné, šikulka - Honzovy buchty do ranečku....

Odpovědět
Francis
Francis 1. 10. 2016

Jituško, děkuji

ŽENY s.r.o. v číslech

3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
2 922
testovaných produktů
87 435
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.