Domácí plněné buchty (nejen) na vandr

Vytisknout recept
Vzpomínáte na své dětství? Kdy úžasné a křehké buchty voněly babiččinou kuchyní? Anebo pohádky, kdy se Honza vydal na vandr s uzlíčkem makových? Kdo by neznal, nepamatoval si a neměl je rád. Buchty jsou symbolem české kuchyně od nepaměti. I já jsem na nich vyrostla. Nejraději jsem měla kakaové. Babiččin vynález, který se ujal a peče se doma dodnes. Já jsem si však recepturu obohatila o úžasnou delikatesu, kterou s láskou nazývám „švestky v čokoládě“. Inspiraci a recept na jejich přípravu naleznete zde >>
Receptů na klasické buchty je několik desítek, stovek, možná i tisíců. Já mám vyzkoušený svůj tradiční, o kterém vím, že se mi vždycky vydaří a všichni jsou jím nadšeni. Buchty jsou ze špaldové mouky, která je doma velmi oblíbená a je zdravější náhradou mouky bílé hladké. Řecký jogurt přidaný do těsta je odlehčující složkou a med zase dokonalá náhrada za cukr. S medem mám výborné zkušenosti. je snadno stravitelný a výživný.
S tímto receptem nemusíte mít přílišné obavy, když hřešíte, tak rozhodně zdravěji.
Co budete potřebovat na přípravu?
  • 3 a 1/2 hrnku špaldové mouky hladké (700 g)
  • 150 ml teplé vody
  • 1 ČL třtinového cukru (na podporu kvasinek v droždí)
  • 3/4 kostky droždí (32 g)
  • špetka soli
  • 1 vajíčko
  • 100 ml kokosového oleje
  • 75 ml medu
  • 5 PL řeckého jogurtu
  • 1 PL strouhané limetové kůry (z chemicky neočištěného plodu)
Nejprve si vytvořte kvásek. Do teplé vody přidejte lžičku třtinového cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít na teplém místě.
Do mísy si prosejte mouku (provzdušníte ji a zbavíte se nežádoucích hrudek), osolte, přidejte vajíčko, med, řecký jogurt a limetovou kůru. Přilijte kvásek a opatrně promíchejte. Nakonec přidejte kokosový olej a vypracujte vláčné těsto, které nechte cca 90 minut kynout na teplém místě.
Předehřejte si troubu na 180 °C.
Připravte si náplň. Jakoukoliv máte rádi (y). Dnešní recept je na buchty plněné „švestkami v čokoládě“, pokud je však nemáte, můžete použít třena švestková povidla anebo klasickou oříškovou nutelu.
Vyndejte si podložku nebo vál. Posypte špaldovou moukou a lžící vykrajujte malé kousky vykynutého těsta, které na vále přetvořte v bochánky. Každý pak zmáčkněte na placku, na kterou položte lžící náplně. Uzavřete do uzlíčku. Každý takto naplněný bochánek vkládejte do vymazaného pekáčku kokosovým olejem.
Když máte hotovo, vezměte si trochu kokosového oleje a mezery mezi jednotlivými kousky potřete tak, aby se pečením neslepily a krásně šly při servírování od sebe.
Vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut. Povrch buchet musí být medově zlatý, až je budete vyndavat z trouby. Pocukrujte a můžete podávat. Dobrou chuť.
zdrave-34-007
700g - Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
150ml - Teplá voda
1lžička - Třtinový cukr
32g - Droždí
1špetka - Sůl
1ks - Vajíčko
100ml - Kokosový olej
75ml - Med
5lžíce - Řecký jogurt (nebo klasický bílý)
1ks - Limetová kůra
příprava - 20 + 90
vaření - 30
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account