Čokoládový koláč. Sladké potěšení pro vaše chuťové pohárky
- 220 g špaldové mouky (komu přijde příliš hutná, může ji zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
- 150 g třtinového cukru
- 1 kypřící prášek bez fosfátů (Amylon)
- 4 vajíčka
- špetku soli
- 100 g tmavé čokolády (na vaření)
- 1 ČL BIO pomerančové sušené kůry
- 100 g rozehřátého kokosového oleje
- 100 ml (kokosové) smetany (Alpro)
- 50 g čokoládových bílých chipsů
- 120 g tmavé polevy
- 4 PL kokosových chipsů na posypání povrchu (zvolit můžete i strouhaný nebo jakékoliv cukrárenské zdobení dle vaší fantazie)
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kulatou formu o průměru 30 cm vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem.
- Nejprve si rozehřejte ve vodní lázni čokoládu do tekuté konzistence.
- Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte stranou.
- Žloutky utřete s cukrem do lehké pěny. Přilijte rozpuštěnou čokoládu a dobře spojte.
- Ke směsi přidejte rozehřátý kokosový olej se smetanou a opět smíchejte do hladké textury.
- Osolte, přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem a pomerančovou kůrou. Zamíchejte.
- Přisypte bílé čoko chipsy.
- Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh.
- Těsto přelijte do formy a vložte na cca 50 - 55 minut do trouby péci.
- Před samotným vyndáním proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte hotovo.
- Moučník nechte vychladit.
- Tmavou polevu rozpusťte ve vodní lázni. Pokud se vám bude zdát příliš hustá, jednoduše ji rozřeďte pár kapkami kokosového oleje.
- Natřete na povrch koláče a zasypte zdobením.
- Nechte vychladit a servírujte.