Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Smart Dress
Smart Dress
Vloženo 23. 4. 2017
Líbí se mi
20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
3-4 porce
Ingredience
rohlíky
4 ks
jablka
2 ks
plnotučný tvaroh
1 ks
vejce celé
3 ks
vanilkový cukr
2 ks
skořicový cukr
1 ks
skořice
4 lžička
rum
1 lžíce
máslo
20 g
mléko plnotučné
400 ml

Co s tvrdými rohlíky? Žemlovku s jablky a tvarohem jako teplý dezert pro letošní studené jaro.

Smart Dress
Smart Dress
Vloženo 23. 4. 2017
Líbí se mi
Co s tvrdými rohlíky? Žemlovku s jablky a tvarohem jako teplý dezert pro letošní studené jaro.
20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
3-4 porce
Ingredience
rohlíky
4 ks
jablka
2 ks
plnotučný tvaroh
1 ks
vejce celé
3 ks
vanilkový cukr
2 ks
skořicový cukr
1 ks
skořice
4 lžička
rum
1 lžíce
máslo
20 g
mléko plnotučné
400 ml

Co s tvrdými rohlíky? Žemlovku s jablky a tvarohem jako teplý dezert pro letošní studené jaro.

Po Velikonocích nám zbylo pár rohlíků, které se už nevešly do velikonoční nádivky. A tak se tento týden báječně hodily pro přípravu žemlovky. Hodí se jako sladký oběd anebo teplý dezert.

ŽEMLOVKA S TVAROHEM A JABLKY

(pro 3-4 osoby)

4 rohlíky (ideálně tvrdé, samozřejmě neslané)

2 menší jablka

1 balení plnotučného tvarohu

3 vejce

400 ml plnotučného mléka

2 vanilkové cukry

1 skořicový cukr (nepoužije se celý) nebo mletá skořice – cca 4 lžičky

1 lžíce rumu (není nutné)

máslo na vymazání zapékací mísy a pár vloček na pokladení před pečením

 

Rohlíky nakrájím na středně silná kolečka. V mléce si rozšlehám 2 vejce a 2 vanilkové cukry. Rohlíky do něj namočím a nechám nasáknout.

Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na čtvrtky a následně na tenké plátky.

Tvaroh rozmíchám se 1 vejcem a 1 vanilkovým cukrem dohladka a případně 1 lžící rumu (není nutné).

Menší zapékací misku vymažu máslem a začnu vrstvit – nejdříve kolečka rohlíků, následně tvaroh, pak jablka. Potom posypu skořicovým cukrem. Pokud chci omezit cukr, stačí posypat jen skořicí. Následně zase vrstva tvarohu a jablek, skořicový cukr nebo skořici a nahoru potom vrstva koleček rohlíků. Horní vrstvu pak ještě zlehka posypu skořicovým cukrem a několika vločkami másla po celém povrchu.

IMG_2738

 

Dám péct do rozpálené trouby na 180 stupňů cca na 30 minut. Jakmile jsou rohlíky zlaté a žemlovka jakoby „vyběhne“, je hotová.

IMG_2739

Nechám chvilku odstát a podávám vlažnou, posypanou lehce moučkovým cukrem.

IMG_2743

 

TIP:  když čekám návštěvu, mohu takto připravit žemlovku do jednotlivých porcí – žemlovku dám do zapékacích mističek – kokotek – a každý má svoji porci. Vypadá to dobře a je to velmi snadné na přípravu!

 

Více nejen receptů na www.honeyfood.cz

 

foto: Lucie Pomijová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 30. 8. 2019

Prima klasika taková se u nás dělala vždycky v pátek

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

mňam

Odpovědět
jitulinka610
jitulinka610 25. 4. 2017

Taky tak dělám a je výborná

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 24. 4. 2017

žemlovku máme rádi, jednou za čas ji udělám, ale rohlíky musím na ni speciálně koupit, protože my je běžně nekupujeme, takže nezbývají .-)

Odpovědět
sipeji
sipeji 24. 4. 2017

žemlovku mám hrozně ráda

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 170
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.