Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Afrodita
Afrodita
Vloženo 29. 6. 2015
Líbí se mi
45 minut min.
Příprava
100 minut min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
Mléko
100 ml
Máslo
90 g
Vejce
2 ks
Sůl
1 lžička
Cukr krupice
50 g
Hladká mouka
400 g
Droždí
20 g
Náplň
Cukr krupice
80 g
Žloutky
2 ks
Vanilkový cukr (nebo vanilkový lusk)
1 ks
Hladká mouka
30 g
Mléko
250 ml
Rozinky máčené v rumu, jablko, skořice

Chinois - francouzský máslový koláč

Afrodita
Afrodita
Vloženo 29. 6. 2015
Líbí se mi
Chinois - francouzský máslový koláč
45 minut min.
Příprava
100 minut min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
Mléko
100 ml
Máslo
90 g
Vejce
2 ks
Sůl
1 lžička
Cukr krupice
50 g
Hladká mouka
400 g
Droždí
20 g
Náplň
Cukr krupice
80 g
Žloutky
2 ks
Vanilkový cukr (nebo vanilkový lusk)
1 ks
Hladká mouka
30 g
Mléko
250 ml
Rozinky máčené v rumu, jablko, skořice

Chinois - francouzský máslový koláč

Do domácí pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu a prosátou mouku, ve které uděláme vpravo důlek, do něj dáme lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobíme droždí. Zapneme program HNĚTENÍ (v mém případě má číslo 13   ) a čekáme cca hoďku a půl, až těstíčko pěkně nakyne. Ovšem nelelkujeme u toho na FB, ale připravíme si náplň.

V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, kterou za občasného promíchání necháme vychladnout. Pokud nám zbude (a mně zbude, páč nešetřím   ) rum z namočených rozinek, tak jej do náplně taky vmícháme.

Na dno dortové formy o průměru 26 cm položíme pečicí papír (boky nevymazávám). Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a nastrouhaným kyselejším jablkem, poprášíme skořicí a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky (asi 3-4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Naprosto nezbytný je superostrý nůž, protože jinak to budete pižlat a budete zmatlané od krému až za ušima!!!

Když máme kousky ve formě, necháme je asi 20 minut ještě kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia cca 15 minut. Až začíná koláč shora zlátnout, snížíme na 160 stupňů Celsia a dalších 20-30 minut dopékáme (jako v životě - trouba od trouby vyžaduje jiný, individuální přístup   ).

Upečený koláč vyndáme z formy a necháme vychladnout. Podle původního receptu by se měl po vytažení potírat sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se leskl, ale tohle nedělám, páč je tak kráááááásnýýýý, že cukrová voda už to nemůže vylepšit  . Z formy jej vytahujeme až po vychladnutí, aby se nám nepotrhal.

Dobré chutnání ..... a pište jak se povedl  .

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 2. 8. 2019

Vypadá báječně

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

super

Odpovědět
Ovace
Ovace 16. 12. 2016

Mňam

Odpovědět
gattino13
gattino13 13. 6. 2016

Odpovědět
Amanda
Amanda 14. 11. 2015

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 935
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.