
Další kousek do soutěže poslala Petra H. A my ho jdeme vyzkoušet.
Nejprve připravíme korpus:
Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným a vychladlým máslem. Hmotu prsty pořádně promněte a spojte (začnou se tvořit hrudky).
Vezměte otevírací dortovou formu (24cm) a opravdu důkladně ji vymažte máslem, aby se vám hotový koláč dobře vyjímal.
Pak do formy přesuňte sušenkovou hmotu a upěchujte ji skleničkou s rovným dnem. Tento podklad dejte do lednice a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav.
Příprava náplně:
Smetanový sýr (měl by mít pokojovou teplotu, stejně jako vejce) rozetřete dohladka. Potom přidejte cukr a postup opakujte, abyste znovu získali hladký krém, stejným způsobem zapracujte i ostatní suroviny kromě vajíček. Nakonec přidávejte jedno vejce po druhém.
Čím jste blíže konci, tím míň míchejte. Hotový krém je totiž velice řídký a snadno začne žbluňkat po nádobě, čímž přibírá nežádoucí vzduch.
Hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte 5 minut odpočívat. Případné bublinky tak dostanou možnost opustit krém dobrovolně. Těm zbývajícím pomozte nožem: špičku lehce zabořte do krému a několikrát do něj vepište od kraje ke kraji široké písmeno S.
Pečení:
Trouba by měla být dobře vyhřátá na 160°C (u pečení na sucho pomáhá předehřátí na 200°C, přičemž po 10-ti minutách pečení snižte na 110°C).
Na horkovzduch zapomeňte, ten cheesecaku neprospívá. Na střední mřížku trouby umístěte pekáček s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte – dezertu jinak hrozí propadnutí !!! Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, kvůli zbytkovému teplu by se přepekl a popraskal.
Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy zjistíte, že se těsto chvěje podobně jako želé. Náplň ještě ztuhne při chlazení.
Z tepla do zimy, ale postupně:
Tenhle dezert nemá rád průvan a chlad po upečení. Nechte jej proto ve vypnuté troubě a s dvířky asi na 5 cm pootevřenými, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) ven. Chcete-li aby byl krém sušší, nechte dvířka zavřená.
Dezert, zakrytý alobalem, umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.
Maliny (ev. ostružiny, jahody či jiné sezónní ovoce) rozmixujte, lehce provařte s trochou vody a solamylu nebo pudinku, aby vznikla hustější ovocná omáčka. Vychladlou přelijte přes dezert.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Zaujímavý recept
vyzkouším
Výborný recept
To bude zase super dobrota