Bramborové lívanečky. (Ne)obyčejný dezert pro radost ze života

Vytisknout recept
Na bramborových lívancích jsem vyrostla. Babička i maminka je dělávaly pokaždé, když zbyly vařené brambory. Tradiční a fádní těsto přetvořily v netradiční a lahodné.
Vařené brambory dodají pokrmu vláčnost a svěžest.
Když těsto vykynulo, pekly lívanečky na kamnech na velkém litinovém tále pomazaném špekem. Křupavé a do zlato-hněda opečené kousky pak potíraly máslem a hustě zasypávaly skořicovým cukrem. Podávaly se s domácími hruškovými povidly.
Inspirovala jsem se svými nejbližšími ženami a recept upravila do zdravější varianty.
Co budete potřebovat?
  • 5 ks vařených brambor (středně velkých)
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 500 ml (rostlinného) mléka
  • 2 PL třtinového cukru
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • Špetku soli
  • Nastrouhanou kůru z 1 BIO citronu
  • 2 vajíčka
  • 50 ml kokosového oleje na potírání pánvičky při smažení
Do 100 ml teplého mléka nasypte špetku cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.
Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle.
Do mísy prosejte oba druhy mouky, aby se provzdušnila. Osolte a přisypejte zbytek cukru. Přidejte vajíčka, citronovou kůru a zalijte mlékem. Promíchejte.
Nakonec vlijte vzešlý kvásek a směs zpracujte do vláčného a hladkého těsta. Dejte na teplé místo vykynout asi na 90 minut.
Rozpalte pánvičku. Potřete ji kokosovým olejem a začněte smažit jeden lívaneček za druhým. Velikost si volte dle svých potřeb a chutí.
Lívance odkládejte do mísy a uchovávejte na teplém místě. Podávejte posypané třtinovým skořicovým cukrem nebo zalité medem.
Můj tip: připravte si sladkou jahodovo-pepřovou omáčku, které z obyčejných lívanců udělá pokrm vskutku božský.
Budete potřebovat:
  • 5 PL bílého jogurtu (nejlépe řeckého tipu)
  • 10 ks čerstvých jahod
  • 2 PL medu
  • 2 PL kokosového mléka
  • Špetka čerstvě mletého citronového pepře
  • Pár lístků máty nebo meduňky
Do robotu vložte jahody a jogurtem a rozmixujte na kaši. Přendejte do mísy. Přilijte kokosové mléko a med. Jemně dokořeňte čerstvě umletým citronovým pepřem. Lehve zamíchejte. Dozdobte lístky máty nebo meduňky.
Dobrou chuť a příjemný požitek z pokrmu.
5ks - Brambory vařené
1hrnek - Špaldová mouka
1hrnek - Pohanková mouka
500ml - (Rostlinné) mléko
2lžíce - Třtinový cukr
21g - Čerstvé droždí (polovina kostky)
1špetka - Sůl
1ks - Strouhaná kůra z citronu
2ks - Vajíčka
50ml - Kokosový olej na potírání pánvičky
příprava - 15+90 minut kynutí
vaření - 30
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account