Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 11. 5. 2017
Líbí se mi
15+90 minut kynutí min.
Příprava
30 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Brambory vařené
5 ks
Špaldová mouka
1 hrnek
Pohanková mouka
1 hrnek
(Rostlinné) mléko
500 ml
Třtinový cukr
2 lžíce
Čerstvé droždí (polovina kostky)
21 g
Sůl
1 špetka
Strouhaná kůra z citronu
1 ks
Vajíčka
2 ks
Kokosový olej na potírání pánvičky
50 ml

Bramborové lívanečky. (Ne)obyčejný dezert pro radost ze života

Francis
Francis
Vloženo 11. 5. 2017
Líbí se mi
Bramborové lívanečky. (Ne)obyčejný dezert pro radost ze života
15+90 minut kynutí min.
Příprava
30 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Brambory vařené
5 ks
Špaldová mouka
1 hrnek
Pohanková mouka
1 hrnek
(Rostlinné) mléko
500 ml
Třtinový cukr
2 lžíce
Čerstvé droždí (polovina kostky)
21 g
Sůl
1 špetka
Strouhaná kůra z citronu
1 ks
Vajíčka
2 ks
Kokosový olej na potírání pánvičky
50 ml

Bramborové lívanečky. (Ne)obyčejný dezert pro radost ze života

Na bramborových lívancích jsem vyrostla. Babička i maminka je dělávaly pokaždé, když zbyly vařené brambory. Tradiční a fádní těsto přetvořily v netradiční a lahodné.

Vařené brambory dodají pokrmu vláčnost a svěžest.

Když těsto vykynulo, pekly lívanečky na kamnech na velkém litinovém tále pomazaném špekem. Křupavé a do zlato-hněda opečené kousky pak potíraly máslem a hustě zasypávaly skořicovým cukrem. Podávaly se s domácími hruškovými povidly.

Inspirovala jsem se svými nejbližšími ženami a recept upravila do zdravější varianty.

Co budete potřebovat?

  • 5 ks vařených brambor (středně velkých)
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 500 ml (rostlinného) mléka
  • 2 PL třtinového cukru
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • Špetku soli
  • Nastrouhanou kůru z 1 BIO citronu
  • 2 vajíčka
  • 50 ml kokosového oleje na potírání pánvičky při smažení

Do 100 ml teplého mléka nasypte špetku cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.

Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle.

Do mísy prosejte oba druhy mouky, aby se provzdušnila. Osolte a přisypejte zbytek cukru. Přidejte vajíčka, citronovou kůru a zalijte mlékem. Promíchejte.

Nakonec vlijte vzešlý kvásek a směs zpracujte do vláčného a hladkého těsta. Dejte na teplé místo vykynout asi na 90 minut.

Rozpalte pánvičku. Potřete ji kokosovým olejem a začněte smažit jeden lívaneček za druhým. Velikost si volte dle svých potřeb a chutí.

Lívance odkládejte do mísy a uchovávejte na teplém místě. Podávejte posypané třtinovým skořicovým cukrem nebo zalité medem.

Můj tip: připravte si sladkou jahodovo-pepřovou omáčku, které z obyčejných lívanců udělá pokrm vskutku božský.

Budete potřebovat:

  • 5 PL bílého jogurtu (nejlépe řeckého tipu)
  • 10 ks čerstvých jahod
  • 2 PL medu
  • 2 PL kokosového mléka
  • Špetka čerstvě mletého citronového pepře
  • Pár lístků máty nebo meduňky

Do robotu vložte jahody a jogurtem a rozmixujte na kaši. Přendejte do mísy. Přilijte kokosové mléko a med. Jemně dokořeňte čerstvě umletým citronovým pepřem. Lehve zamíchejte. Dozdobte lístky máty nebo meduňky.

Dobrou chuť a příjemný požitek z pokrmu.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

mňam

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 14. 5. 2017

Bramborové placičky mne také lákají...vypadá to moc hezky...

Odpovědět
Francis
Francis 14. 5. 2017

Děkuji pěkně. Jsou lahodné

Jana7
Jana7 13. 5. 2017

také jsme je u babičky baštily

Odpovědět
Francis
Francis 13. 5. 2017

To je skvělé babičky zkrátka uměly samé dobroty

lemur
lemur 13. 5. 2017

Vypadají krásně a jsou jistě moc dobré.

Odpovědět
Francis
Francis 13. 5. 2017

Děkuji. Jsou výtečné a vláčné

evabel
evabel 12. 5. 2017

Super, jen ochutnat

Odpovědět
Francis
Francis 12. 5. 2017

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 923
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.