
Batáty neboli sladké brambory používám ve své kuchyni moc ráda. Obsahují téměř dvakrát více vlákniny než klasické brambory. Jsou opravdovou zásobárnou výživných látek. Právem se zařazují mezi tzv. superpotraviny. Mají zářivou oranžovou barvičku, což svědčí o vysokém obsahu beta-karotenu. Dále jsou zdrojem vitamínu C, D, draslíku, manganu, vápníku a železa.
U nás doma sladké brambory jednoznačně vedou. A ovocné knedlíky jsou TOP pokrmem v jakémkoliv ročním období s jakýmkoliv ovocem, které je právě sezónní. A v zimě pak tím, které nabízí náš mrazák.
Ještě máte pochyby, proč sladké brambory zařadit do svého jídelníčku?
Co budete potřebovat?
Z této várky připravíte 12 – 14 ovocných knedlíčků.
Batáty oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do pařáku a vařte v páře cca 45 – 50 minut. Musí být úplně měkké.
Poté je rozmačkejte na kaši a nechte vychladnout. Klepněte vajíčko, osolte a zahustěte krupicí. Těsto by mělo být polotuhé. Nechte alespoň 10 minut odpočinout, aby se batáty dobře krupici nasály.
Na sporák si postavte hrnec s osolenou vodou a vyčkejte, až začne vařit.
Z těsta vytvořte placičky, do kterých lžící vložte borůvky. Těsto opatrně zabalte.
před každým vytvořením knedlíku si namáčím ruce do studené vody. Těsto se nelepí a knedlík se krásně a snadno vytvoří.
Vkládejte do vroucí vody. Od bodu varu pak vařte cca 20 minut. Záleží na tloušťce těsta. Obvykle dělám tak 0,5 cm. Nezapomeňte je ihned vařečkou odlepit ode dna, aby se nepřilepily. Občas je promíchejte.
Vyndejte z vody děravou naběračkou rovnou na talíře. Podávejte dle libosti. Já k nim přidávám při servírování řecký jogurt, pokapu je javorovým sirupem a kdo má rád – může si je polít kapkou rozehřátého přepuštěného másla.
Dobrou chuť!
TIP: báječné jsou i malé lesní jahůdky, kterých je právě sezóna a jsou jich plné stráně.
Dobrou chuť!
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
super
...už se na ně těším...
Zaujímavý recept
pěkný recept