Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 29. 9. 2016
Líbí se mi
20 + 60 min.
Příprava
30 - 35 min.
Vaření
12 - 14 porcí
Ingredience
Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
300 g
Třtinový cukr
60 g
Mléko (teplé)
150 ml
Droždí (1/2 kostky)
21 g
Vajíčko
1 ks
Vanilkový cukr
1 ks
BIO citron (kůra)
1 ks
Sůl
1 špetka
Máslo
80 g
Drobenka
6 lžíce
Švestky
450 - 500 g

"Babiččin" kynutý švestkový koláč

Francis
Francis
Vloženo 29. 9. 2016
Líbí se mi
"Babiččin" kynutý švestkový koláč
20 + 60 min.
Příprava
30 - 35 min.
Vaření
12 - 14 porcí
Ingredience
Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
300 g
Třtinový cukr
60 g
Mléko (teplé)
150 ml
Droždí (1/2 kostky)
21 g
Vajíčko
1 ks
Vanilkový cukr
1 ks
BIO citron (kůra)
1 ks
Sůl
1 špetka
Máslo
80 g
Drobenka
6 lžíce
Švestky
450 - 500 g

"Babiččin" kynutý švestkový koláč

Milé Ženy, stále ještě se můžeme těšit z čerstvých plodů, které nám podzim servíruje. Když je sníte ihned po utržení přímo ze stromu, dodají vám obrovskou dávku zdraví. Když z nich upečete koláče, moučníky či jiné bezvadné dezerty, budou neskutečně dobré. Pohladí vaše chuťové pohárky, tělo i mysl navodí do pohody a když si k dezertům uvaříte šálek voňavého čaje nebo kávy, můžete zažívat neskutečně velké chvíle pohody.

Dnes si připravte úžasný, tradiční a voňavý koláč, který pekly už naše babičky. 

Postup přípravy:

  1. V misce rozmíchejte droždí s 1 PL cukru a polovinou objemu teplého mléka. Nechte vzejít kvásek
  2. Mouku prosejte (krásně ji provzdušníte a zbavíte se tak nežádoucích hrudek) do mísy a osolte. Přidejte vajíčko, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbylé mléko a třtinový cukr. Promíchejte
  3. Do směsi vlijte vzešlý kvásek a zamíchejte
  4. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte do hladkého jemného těsta
  5. Těsto dejte vykynout na teplé místo alespoň na 60 minut
  6. Troubu si předehřejte na 180 °C

Když těsto krásně zvětší svůj objem, dejte se do přípravy samotných koláčů. Buď můžete vytvořit jeden kus na celý plech, anebo si vytvořte 4 bochánky, ze kterých ručně vytvarujete kulaté koláče o průměru cca 20 cm.

Já osobně upřednostňuji druhou variantu. Je pracnější a delší, ale výsledky stojí za to.

Když vytvoříte kulaté koláče, nezapomeňte okraje potřít rozšlehaným vajíčkem nebo troškou mléka s medem. Během pečení okraje krásně zezlátnou a budou jemnější.

Na vytvořený koláč naneste vypeckované půlky švestek. Zasypte drobenkou a vložte do rozehřáté trouby na 30 - 35 minut. Koláč bude pečený, když jsou okraje medově zlaté.

Drobenka:

  • 20 g třtinového cukru
  • 20 g polohrubé mouky
  • 20 g másla

Ingredience spojte do drobivé směsi mezi prsty. 

Hotový koláč nechte vychladit, pak pocukrujte a podávejte. Dobrou chuť.

 

20 + 60 min.
Příprava
30 - 35 min.
Vaření
12 - 14 porcí
Ingredience
Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
300 g
Třtinový cukr
60 g
Mléko (teplé)
150 ml
Droždí (1/2 kostky)
21 g
Vajíčko
1 ks
Vanilkový cukr
1 ks
BIO citron (kůra)
1 ks
Sůl
1 špetka
Máslo
80 g
Drobenka
6 lžíce
Švestky
450 - 500 g

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 17. 9. 2020

Je nádherný. Určitě je také moc dobrý.

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 16. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Duch
Duch 12. 5. 2020

musí to být výborné

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 25. 8. 2019

Kéž by se dal ochutnat z té fotky . Je naprosto dokonalá

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 077
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.