Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Petra Vomelová
Vloženo 14. 11. 2019
Líbí se mi
30 min.
Příprava
60 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
hladká mouka
500 g
kypřicí prášek
1 ks
moučkový cukr
100 g
vanilkový cukr
1 ks
vejce
2 ks
tučný tvaroh
250 g
tuzemák
3 lžíce
změklé máslo
250 g
rozpuštěné máslo na potření
80 g
namočené rozinky
100 g
nasekané mandle
100 g
kandovaná citronová kůra
50 g
moučkový cukr na posypání
1 špetka
sůl
1 špetka

Tvarohová štola

avatar
Petra Vomelová
Vloženo 14. 11. 2019
Líbí se mi
Tvarohová štola
30 min.
Příprava
60 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
hladká mouka
500 g
kypřicí prášek
1 ks
moučkový cukr
100 g
vanilkový cukr
1 ks
vejce
2 ks
tučný tvaroh
250 g
tuzemák
3 lžíce
změklé máslo
250 g
rozpuštěné máslo na potření
80 g
namočené rozinky
100 g
nasekané mandle
100 g
kandovaná citronová kůra
50 g
moučkový cukr na posypání
1 špetka
sůl
1 špetka

Tvarohová štola

První zmínka o štole jako o vánočním pečivu pochází z roku 1329, kdy ji jako vánoční dárek dostal německý biskup Jindřich I. Protože se štola dlouhou dobu pekla jen jako církevní postní jídlo, nesmělo se do ní přidávat máslo ani mléko a obsahovala jen mouku, kvasnice a vodu. Tenhle dezert, připomínající nadýchaný, pocukrovaný obláček, svým tvarem symbolizuje Ježíška v peřince a peče se o Vánocích nebo Velikonocích. Je obdobou naší vánočky, ale na rozdíl od ní se neplete do copů, je o něco sladší a také trvanlivější. Déle měkká štola vydrží hlavně v případě, že je z tvarohového těsta. Z toho kynutého se musí péct s předstihem, aby měla čas trochu „uležet“. Tvarohová varianta, do které jsme se pustili my, chutná jako nebe v puse a je hezky vláčná hned.

Postup:

  1. K proseté mouce přidejte kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, tuzemák, změklé máslo a špetku soli. Z nich vypracujte hladké lesklé těsto.
  2. Do těsta zapracujte rozinky, citronovou kůru a posekané mandle. Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v pokojové teplotě.
  3. Z těsta vytvořte obdélník zhruba 3 cm silný a pak ho přeložte, abyste vytvarovali typický žlábek.
  4. Štolu přeneste na plech s pečicím papírem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů.
  5. Poté štolu vyndejte, potřete ji rozpuštěným máslem a hojně zasypte moučkovým cukrem.

TIP! Do receptu jsme použili tučný tvaroh z Polabských mlékáren se značkou Klasa a rozinky a kandovanoucitronovou kůru s označením bio. Produkty z ekologické produkce v obchodech poznáte podle loga v podobě zeleno-bílé zebry.

 

30 min.
Příprava
60 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
hladká mouka
500 g
kypřicí prášek
1 ks
moučkový cukr
100 g
vanilkový cukr
1 ks
vejce
2 ks
tučný tvaroh
250 g
tuzemák
3 lžíce
změklé máslo
250 g
rozpuštěné máslo na potření
80 g
namočené rozinky
100 g
nasekané mandle
100 g
kandovaná citronová kůra
50 g
moučkový cukr na posypání
1 špetka
sůl
1 špetka

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jana101
Jana101 7. 12. 2019

vypadá pěkně

Odpovědět
MajkaM
MajkaM 4. 12. 2019

super

Odpovědět
lemur
lemur 3. 12. 2019

Dělám podobnou.

Odpovědět
avatar
Michaela Křížová 2. 12. 2019

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 12. 2019

dělám jinou, ale je také vynikající

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 683
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.