Šťastné a vanilkové Vánoce! Tradiční vanilkové rohlíčky na každý sváteční stůl

Vytisknout recept
Do vánoc zbývají téměř dva týdny. Také už se u vás doma mísí chutě a vůně vánočního cukroví?
Sotva si umíme představit vánoční svátky bez vůně vanilkových rohlíčků. Tak triumfální a nezaměnitelnou chuť dokáže jen málo které cukroví nahradit. Receptur je tolik, kolik je domácností. I když jsou si hodně podobné, stejně nakonec výsledek chutná jedinečně. Každá hospodyňka má svůj ověřený, vyzkoušený a otestovaný recept, který se většinou dědí z generace na generaci. Nejlepší vanilkové rohlíčky stejně vždycky chutnají z rukou našich maminek a babiček. Ony totiž používají tajnou ingredienci - tu, co je promění v malý vánoční zázrak. Naše babičky a maminky koření LÁSKOU. 
Láska je skutečně mocná čarodějka. Vládne nejmocnější silou světa. Přináší radost a vášeň. Vánoce jsou tím pravým časem nechat v sobě lásku plynout a přidávat ji po špetkách do každičkého kousku sladkého potěšení. Připravte s láskou (nejen) vanilkové rohlíčky a poznejte, jak chutná štěstí.

Vanilkové rohlíčky (tradiční)

PS: vanilkové rohlíčky mají chutnat po vanilce a oříšcích. Aby chutě byly dokonale vyvážené, přidávám oříšků přesně tolik, co mouky. 

Na 60 kousků budete potřebovat:
  • 300 g hladké mouky (Babiččina volba na křehká těsta)
  • 300 g mletých vlašských oříšků
  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 40 g moučkového cukru
Na obalení ještě teplého cukroví:
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
 
Máslo si nechte povolit. Stačí vyndat jej z ledničky hodinu před plánovaným zaděláním těsta.
Do mísy nasypte mouku. Osolte a promíchejte s moukou. Nasypte oříšky a přidejte ostatní ingredience. Vypracujte těsto, které by se nemělo lepit, ale držet pěkný pevný tvar. To pak vložte do mikrotenového sáčku a uložte do chladničky.
Můj TIP: já si těsta dělám alespoň 24 hodin před samotným pečením, aby měly dostatek času na proležení, odpočinutí a propojení všech přísad dohromady.
Těsto vyndejte z ledičky půl hodiny před pečením. Povolí a snáze se s ním pracuje.
Předehřejte troubu na 175 °C. 
Z těsta vytvarujte rohlíčky o velikosti, která nejlépe lahodí vašemu oku a položte na plech vyložený pečícím papírem. Já těsto rozválím a jednotlivé rohlíčky vykrajuji. Jsou pak jeden kousek jako druhý a mám jistotu, že se všechny propečou stejně. Pečte cca 15 minut.
Ještě horké obalte v připravené směsi moučkového cukru a vanilky. Vkládejte do dózy (nejlépe plechové nebo keramické, nechte vychladit a uskladněte. 
 
 

Vanilkové rohlíčky (špaldové)

  • 300 g špaldové mouky
  • 300 g mletých vlašských oříšků
  • špetku soli
  • 1 ČL BIO pomerančové sušené kůry
  • 1 ks vanilkového lusku (dřeň)
  • 1 žloutek
  • 4 PL medu
  • 120 g másla
Všechny ingredience zpracujte do nelepivého hladkého těsta a dejte na pár hodin odležet do ledničky.
Před samotným pečením si těsto vyndejte z ledničky alespoň 30 minut předem. Troubu si předehřejte na 175 °C. Vytvarujte nebo vykrájejte tvary rohlíčků, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut.
Ještě horké obalujte v cukru.
Můj TIP: tuto zdravější variantu obaluji v moučkovém cukru ze stévie nebo kokosu.
Šťastné a vanilkové vánoce!
 
 
 
300g - Hladká mouka (Babiččina volba na křehká těsta)
300g - Vlašské ořechy (mleté)
140g - Máslo
1špetka - Sůl
1ks - Žloutek
1ks - Vanilkový lusk
40g - Moučkový cukr
100g - Moučkový cukr na obalení
1ks - Vanilkový cukr na obalení
příprava - 20
vaření - 15
Kategorie Cukroví
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account