Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 7. 12. 2016
Líbí se mi
20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
60 ks porcí
Ingredience
Hladká mouka (Babiččina volba na křehká těsta)
300 g
Vlašské ořechy (mleté)
300 g
Máslo
140 g
Sůl
1 špetka
Žloutek
1 ks
Vanilkový lusk
1 ks
Moučkový cukr
40 g
Moučkový cukr na obalení
100 g
Vanilkový cukr na obalení
1 ks

Šťastné a vanilkové Vánoce! Tradiční vanilkové rohlíčky na každý sváteční stůl

Francis
Francis
Vloženo 7. 12. 2016
Líbí se mi
Šťastné a vanilkové Vánoce! Tradiční vanilkové rohlíčky na každý sváteční stůl
20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
60 ks porcí
Ingredience
Hladká mouka (Babiččina volba na křehká těsta)
300 g
Vlašské ořechy (mleté)
300 g
Máslo
140 g
Sůl
1 špetka
Žloutek
1 ks
Vanilkový lusk
1 ks
Moučkový cukr
40 g
Moučkový cukr na obalení
100 g
Vanilkový cukr na obalení
1 ks

Šťastné a vanilkové Vánoce! Tradiční vanilkové rohlíčky na každý sváteční stůl

Do vánoc zbývají téměř dva týdny. Také už se u vás doma mísí chutě a vůně vánočního cukroví?

Sotva si umíme představit vánoční svátky bez vůně vanilkových rohlíčků. Tak triumfální a nezaměnitelnou chuť dokáže jen málo které cukroví nahradit. Receptur je tolik, kolik je domácností. I když jsou si hodně podobné, stejně nakonec výsledek chutná jedinečně. Každá hospodyňka má svůj ověřený, vyzkoušený a otestovaný recept, který se většinou dědí z generace na generaci. Nejlepší vanilkové rohlíčky stejně vždycky chutnají z rukou našich maminek a babiček. Ony totiž používají tajnou ingredienci - tu, co je promění v malý vánoční zázrak. Naše babičky a maminky koření LÁSKOU. 

Láska je skutečně mocná čarodějka. Vládne nejmocnější silou světa. Přináší radost a vášeň. Vánoce jsou tím pravým časem nechat v sobě lásku plynout a přidávat ji po špetkách do každičkého kousku sladkého potěšení. Připravte s láskou (nejen) vanilkové rohlíčky a poznejte, jak chutná štěstí.

Vanilkové rohlíčky (tradiční)

PS: vanilkové rohlíčky mají chutnat po vanilce a oříšcích. Aby chutě byly dokonale vyvážené, přidávám oříšků přesně tolik, co mouky. 

Na 60 kousků budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky (Babiččina volba na křehká těsta)
  • 300 g mletých vlašských oříšků
  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 40 g moučkového cukru

Na obalení ještě teplého cukroví:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru

 

Máslo si nechte povolit. Stačí vyndat jej z ledničky hodinu před plánovaným zaděláním těsta.

Do mísy nasypte mouku. Osolte a promíchejte s moukou. Nasypte oříšky a přidejte ostatní ingredience. Vypracujte těsto, které by se nemělo lepit, ale držet pěkný pevný tvar. To pak vložte do mikrotenového sáčku a uložte do chladničky.

Můj TIP: já si těsta dělám alespoň 24 hodin před samotným pečením, aby měly dostatek času na proležení, odpočinutí a propojení všech přísad dohromady.

Těsto vyndejte z ledičky půl hodiny před pečením. Povolí a snáze se s ním pracuje.

Předehřejte troubu na 175 °C. 

Z těsta vytvarujte rohlíčky o velikosti, která nejlépe lahodí vašemu oku a položte na plech vyložený pečícím papírem. Já těsto rozválím a jednotlivé rohlíčky vykrajuji. Jsou pak jeden kousek jako druhý a mám jistotu, že se všechny propečou stejně. Pečte cca 15 minut.

Ještě horké obalte v připravené směsi moučkového cukru a vanilky. Vkládejte do dózy (nejlépe plechové nebo keramické, nechte vychladit a uskladněte. 

 

 

Vanilkové rohlíčky (špaldové)

  • 300 g špaldové mouky
  • 300 g mletých vlašských oříšků
  • špetku soli
  • 1 ČL BIO pomerančové sušené kůry
  • 1 ks vanilkového lusku (dřeň)
  • 1 žloutek
  • 4 PL medu
  • 120 g másla

Všechny ingredience zpracujte do nelepivého hladkého těsta a dejte na pár hodin odležet do ledničky.

Před samotným pečením si těsto vyndejte z ledničky alespoň 30 minut předem. Troubu si předehřejte na 175 °C. Vytvarujte nebo vykrájejte tvary rohlíčků, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut.

Ještě horké obalujte v cukru.

Můj TIP: tuto zdravější variantu obaluji v moučkovém cukru ze stévie nebo kokosu.

Šťastné a vanilkové vánoce!

 

 

 

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
60 ks porcí
Ingredience
Hladká mouka (Babiččina volba na křehká těsta)
300 g
Vlašské ořechy (mleté)
300 g
Máslo
140 g
Sůl
1 špetka
Žloutek
1 ks
Vanilkový lusk
1 ks
Moučkový cukr
40 g
Moučkový cukr na obalení
100 g
Vanilkový cukr na obalení
1 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 16. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Duch
Duch 13. 5. 2020

super

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Luu2
Luu2 23. 11. 2019

Super

Odpovědět
Jasper
Jasper 26. 8. 2019

Vanilkové rohlíčky k Vánocům prostě patří

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 165
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.