Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 29. 11. 2018
Líbí se mi
45 min min.
Příprava
30 min min.
Vaření
12 a víc porcí
Ingredience
Polohrubá mouka
500 g
Moučkový cukr
200 g
Tvaroh
250 g
Máslo
160 g
Vejce
2 ks
Prášek do pečiva
1 ks
Rozinky
60 g
Rum
2 lžíce
Kandované ovoce
60 g
Jádra vlašských ořechů
80 g
Vanilkový cukr
1 ks
Citronová kůra z jednoho citronu
Máslo na potření štoly
3 lžíce
Moučkový cukr na posypání štoly
50 g

Pečete každý rok vánočku? Zkuste letos tvarohovou štolu podle ověřeného receptu!

hudlenka
hudlenka
Vloženo 29. 11. 2018
Líbí se mi
Pečete každý rok vánočku? Zkuste letos tvarohovou štolu podle ověřeného receptu!
45 min min.
Příprava
30 min min.
Vaření
12 a víc porcí
Ingredience
Polohrubá mouka
500 g
Moučkový cukr
200 g
Tvaroh
250 g
Máslo
160 g
Vejce
2 ks
Prášek do pečiva
1 ks
Rozinky
60 g
Rum
2 lžíce
Kandované ovoce
60 g
Jádra vlašských ořechů
80 g
Vanilkový cukr
1 ks
Citronová kůra z jednoho citronu
Máslo na potření štoly
3 lžíce
Moučkový cukr na posypání štoly
50 g

Pečete každý rok vánočku? Zkuste letos tvarohovou štolu podle ověřeného receptu!

Nejprve si namočíme rozinky do rumu a necháme je asi 2 hodiny odležet. Kandované ovoce a ořechy nasekáme na drobné kousky.

Máslo, moučkový a vanilkový cukr dáme do velké mísy a vařečkou pěkně zpracujeme na hustou hmotu. Přidáme vejce a utřeme směs dohladka. Nakonec vmícháme tvaroh, citronovou kůru a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Na pomoučeném vále zpracujeme rukama hladké těsto a postupně do něj zapracujeme kandované ovoce, rozinky a oříšky.

Vál posypeme hladkou moukou a těsto na něm rozválíme pomocí válečku na asi 1 cm silný obdélník, zhruba velikosti plechu. Těsto překládáme - uchopíme na delší straně, vložíme do středu, totéž s rohy z druhé strany. Potom ještě jednou přehneme spodní část do 2/3 horní části. Oba konce štoly zarovnáme a opatrně přeložíme na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě nejprve asi 15 minut na  180 stupňů Celsia, pak zmírníme teplotu na 160 stupňů Celsia a dopékáme  dalších asi 30 minut. Hotovou, ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Tento úkon by se měl opakovat 2x.

Štolu necháme vychladnout, poté ji zabalíme do alobalu nebo potravinářské folie a necháme týden uležet.

Pár mých poznámek - z tohoto množství jsem se naučila udělat 2 menší štoly, a to proto, že nemohu ořechy, tak je tam nedám a naopak dám více kandovaného ovoce nebo rozinek. Dcera nemá ráda ani rozinky ani kandované ovoce, jí dělám samostatnou štolu a dám jí pro změnu jen ty ořechy.

Manžel zase nemá rád ten cukr nahoře, tak prostě půlku mu jen omastím a necukruji, sobě ano, ale jen jednou, 2x je to moc i pro mne.

Chci jen napovědět, že sice recept vypadá složitě, ale není to tak.

Štolu jsem dělala prvně před Vánoci 2012 a nakonec měla největší úspěch ze všech vánočních dobrot. Nechápu, proč jsem se pečení štoly léta bránila, asi jsem k tomu rozhodnutí musela dospět.

45 min min.
Příprava
30 min min.
Vaření
12 a víc porcí
Ingredience
Polohrubá mouka
500 g
Moučkový cukr
200 g
Tvaroh
250 g
Máslo
160 g
Vejce
2 ks
Prášek do pečiva
1 ks
Rozinky
60 g
Rum
2 lžíce
Kandované ovoce
60 g
Jádra vlašských ořechů
80 g
Vanilkový cukr
1 ks
Citronová kůra z jednoho citronu
Máslo na potření štoly
3 lžíce
Moučkový cukr na posypání štoly
50 g

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Duch
Duch 16. 5. 2020

super

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 14. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 19. 1. 2020

výborná dobrota

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Luu2
Luu2 23. 11. 2019

Výborný recept

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 401
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.