Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Hanka - HandaBanda
Hanka - HandaBanda
Vloženo 8. 11. 2013
Líbí se mi
60 min.
Příprava
30 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Droždí
3 dkg
Hladká mouka
1/2 kg
Máslo / Hera
15 dkg
Cukr
6 dkg
Žloutek
2 ks
Citronová kůra
Mléko
1/4 l
Maková náplň nebo povidla

Martinské rohlíčky na odchodnou

Hanka - HandaBanda
Hanka - HandaBanda
Vloženo 8. 11. 2013
Líbí se mi
Martinské rohlíčky na odchodnou
60 min.
Příprava
30 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Droždí
3 dkg
Hladká mouka
1/2 kg
Máslo / Hera
15 dkg
Cukr
6 dkg
Žloutek
2 ks
Citronová kůra
Mléko
1/4 l
Maková náplň nebo povidla

Martinské rohlíčky na odchodnou

Na sv. Martina opouštěla čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na rozloučenou (odchodnou). Proto se jim říká též vandrovnice.

 

Nalezneme je ovšem i pod názvem martiny, roháče či zahýbáky. Dělaly se prázdné, nadívané mákem, méně často i tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde se sypaly mákem nebo se zdobily mandlemi. Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.
 
 
Postup:
  1. Připravíme kvásek a necháme vykynout.
  2. V míse utřeme změklé máslo s cukrem do světlé pěny, nebo do doby, kdy se krystalky cukru v másle rozmělní a vytvoří hladkou hmotu.
  3. Přidáme žloutky a trochu citrónové kůry.
  4. Mouku nasypeme do mísy a přilijeme vykynuté droždí.
  5. Vypracujeme středně tuhé těsto, které nakonec posypeme trochou mouky a necháme na teplém místě hodinku kynout.
 
(já si ho nechávám umíchat a vykynout v pekárně)
 
Těsto rozdělíme na osm částí, z každé vyválíme placku, kterou nařežeme na čtvrtiny. Pokud to vezmeme vědecky, tak by nám měl vzniknout tvar rovnoramenného trojúhelníku, na přeponu (tedy nejkratší část) naneseme nádivku a zavineme do válečku. Ohneme a vytvarujeme rohlíček.
Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a necháme ještě nakynout, cca 15min.
 
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15 minut nebo do doby, kdy jsou rohlíčky zlaté.
 
Po upečení přesuneme na talíř a pocukrujeme.
 
 
A já jdu na ně, protože Martin má přijet na bílém koni a husa již čeká rozmražená
60 min.
Příprava
30 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Droždí
3 dkg
Hladká mouka
1/2 kg
Máslo / Hera
15 dkg
Cukr
6 dkg
Žloutek
2 ks
Citronová kůra
Mléko
1/4 l
Maková náplň nebo povidla

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Duch
Duch 16. 5. 2020

pěkné

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 14. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Luu2
Luu2 23. 11. 2019

Výborný recept

Odpovědět
Jasper
Jasper 3. 9. 2019

Vynikající

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 458
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.