V Austrálii je to dort Pavlova ve Francii Meringue, u nás Pusinkový dort. Ozdobte ho květy a bude dokonalý

Vytisknout recept
Sněhové pusinky zdobené něžnými květy patřily mezi vůbec první květinové recepty z mé kuchyně. Můj syn Kryštof mne již tehdy podporoval a povzbuzoval, ačkoli sotva viděl na kuchyňskou linku. A o svůj tvůrčí podíl na receptu se nenechal připravit. Jako honorář si vybral celý první plech maceškových pusinek. Nadýchané maceškové dortíčky se dočkaly nejedné reprízy a jejich vůně pravidelně zahřívá chladnoucí byt jako jeden z posledních dozvuků babího léta. Variace na pusinkové těsto jsem začala dělat po celý rok. V následujících řádcích vám předvedu variantu vysloveně letní, se svěžestí čerstvého ovoce a růžovou parádou. Dort je sice krásný dárek pro oslavence, ale kroťte se s velikostí. Dort o průměru 20 cm už se skoro nedá porcovat, natož když je ještě větší. Menší košíčky jsou praktičtější, při pečení lépe drží a nemusíte se tolik bát, když je přenášíte. Taková bývá obvykle moje zlatá střední cesta mezi domáckými pusinkami, které zvládám hravě, a profesionálním cukrářským dílem, které je velkou tvůrčí výzvou...
Jana Vlková, Květinová kuchařka, 2015

Postup:

  1. Oddělte bílky od žloutků a nechte je alespoň hodinu stát v teple, aby získaly pokojovou teplotu.
  2. Žloutky naopak odložte do lednice a použijte je do jiného receptu (Poznámka redakce: například na Lipové semifredo, které najdete v kapitole Horké léto).
  3. Bílky by měly mít pokojovou teplotu. Začněte předehřívat troubu na 130 °C. Ušlehejte bílky s octem a špetkou soli do tuha. Měl by tvořit pevné špičky a na řezu držet tvar. Přisypte krystalový cukr a dále šlehejte, až bude sníh hladký, vláčný a pevný (na metličce bude tvořit znatelnou dlouhou špičku).
  4. Kukuřičný škrob promíchejte s práškovým cukrem a stěrkou opatrně spojte se sněhem.
  5. Plech vyložte pečicím papírem. Cukrářským sáčkem na něj nastříkejte košíčky nebo jeden velký dort. Nejdřív vytvořte na papíru základní kolo a pak přidejte zvýšený okraj, aby se dortíčky dobře plnily šlehačkou. Pečte půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak stáhněte teplotu na 90 °C a dosoušejte další hodinu. Povrch těsta by měl zrůžovět, vnitřek košíčku přitom zůstane vláčný.
  6. Těsně před podáváním ušlehejte šlehačku, jahody nakrájejte na kousky, lístky máty natrhejte nadrobno. V misce smíchejte jahody s mátou. Plňte košíčky šlehačkou, na ni aranžujte jahody s lístky máty a nakonec zdobte okvětními plátky růží.
  7. Podávejte ihned. 
Pozn. Košíčky můžete péct s předstihem až tří dnů. V takovém případě je skladujte na suchém místě.
4ks - vaječné bílky
1lžíce - jablečný ocet
1špetka - sůl
100g - krystalový cukr
100g - moučkový cukr
1lžíce - kukuřičný škrob
500ml - smetana ke šlehání
500g - čerstvé jahody
1hrst - čerstvá máta
1hrst - růžové květy
příprava - 30
vaření - 90
Kategorie Dezert
Uvařila JohankaHipská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account