Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ByMaki
ByMaki
Vloženo 22. 3. 2017
Líbí se mi
2 min.
Příprava
5 min.
Vaření
1 porce
Ingredience
vejce – co nejčerstvější, ideálně domácí
1 ks
voda
sůl
pepř

Z(a)tracené vejce

ByMaki
ByMaki
Vloženo 22. 3. 2017
Líbí se mi
Z(a)tracené vejce
2 min.
Příprava
5 min.
Vaření
1 porce
Ingredience
vejce – co nejčerstvější, ideálně domácí
1 ks
voda
sůl
pepř

Z(a)tracené vejce

Jsou jídla, která zkouším tak dlouho, dokud je nedoladím podle mého názoru k dokonalosti. V minulosti to byly třeba makronky (bylo mi 18 a spotřebovala jsem na jejich testování měsíční výsledek snažení našich 8 slepic). Recept už mám vyladěný, ale taky na ně už nemám téměř nikdy chuť.

Jsem přesvědčená, že u ztraceného vejce se mi to nestane. Je to naše královna všech snídaní, i když cesta k ní byla také dost trnitá. Zkoušela jsem všechny možné rady – ocet (výsledek pak nebyl úplně voňavý), vír (bílek se mi stejně rozlezl a žloutek zůstal sám a ještě k tomu nahatý), potravinářská folie (to sice celkem šlo, ale přijde mi to zbytečně pracné a navíc, já prostě to PVC v kombinaci s horkou vodou moc nemusím).

Tento recept je podle mého názoru nejlepší – nezabere moc času a výsledek je v 99 % vždy dokonalý! Ať už pak ztracené vajíčko hodíte na opečenou topinku či anglický muffin, zalijete holandskou omáčkou nebo vložíte na vršek salátu, určitě vám ten vytékající žloutek udělá stejnou radost jako nám.

Jak na to?

1. Připravte si a mějte po ruce: středně velký hrnec, lžíci, malý hrneček (nejlépe na espresso), vařečku a naběračku na těstoviny nebo malé sítko.

2. Do středně velkého hrnce naliji vodu cca do 2/3 a přivedu téměř k varu.
♥ Voda by měla po celou dobu přípravy vajíčka jen lehce probublávat.

3. Vajíčko omyji pod tekoucí vodou a zbavím případných nečistot. Položím jej celé na lžíci a vložím (ano, i se skořápkou) na 10 sekund do horké vody v hrnci. Vajíčko poté vyndám a rozklepnu do hrnečku. Ve vodě udělám pomoci opačného konce vařečky lehký vír a vajíčko do něj z hrnku opatrně vliji. Bílek by se měl během pár vteřin zatáhnout kolem vajíčka. Takto nechám vařit přesně 3 minuty.
♥  Vajíčko použijte opravdu čerstvé, bílek bude držet více pohromadě.

4. Hotové zastřené vejce vytáhnu pomocí naběračky na těstoviny či malého sítka a nechám lehce okapat vodu. Osolím, opepřím a ihned podávám.

 

https://bymakiblog.wordpress.com/2016/09/22/zatracene-vejce/

2 min.
Příprava
5 min.
Vaření
1 porce
Ingredience
vejce – co nejčerstvější, ideálně domácí
1 ks
voda
sůl
pepř

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 29. 8. 2019

Vynikající

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 17. 8. 2018

zaujímavé

Odpovědět
lemur
lemur 23. 3. 2017

Vejce mám ráda na všechny způsoby.

Odpovědět
Glady
Glady 23. 3. 2017

to já můžu

Odpovědět
lehav
lehav 23. 3. 2017

Vajíčka mám, tak vyzkouším podle tohoto návodu - zatím jsem dělala ztracená vejce dle popisu v úvodu a nebylo to ono

Odpovědět
ByMaki
ByMaki 23. 3. 2017

Tak ať se povedou!

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 612
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.