Z(a)tracené vejce

Vytisknout recept
Jsou jídla, která zkouším tak dlouho, dokud je nedoladím podle mého názoru k dokonalosti. V minulosti to byly třeba makronky (bylo mi 18 a spotřebovala jsem na jejich testování měsíční výsledek snažení našich 8 slepic). Recept už mám vyladěný, ale taky na ně už nemám téměř nikdy chuť.
Jsem přesvědčená, že u ztraceného vejce se mi to nestane. Je to naše královna všech snídaní, i když cesta k ní byla také dost trnitá. Zkoušela jsem všechny možné rady – ocet (výsledek pak nebyl úplně voňavý), vír (bílek se mi stejně rozlezl a žloutek zůstal sám a ještě k tomu nahatý), potravinářská folie (to sice celkem šlo, ale přijde mi to zbytečně pracné a navíc, já prostě to PVC v kombinaci s horkou vodou moc nemusím).
Tento recept je podle mého názoru nejlepší – nezabere moc času a výsledek je v 99 % vždy dokonalý! Ať už pak ztracené vajíčko hodíte na opečenou topinku či anglický muffin, zalijete holandskou omáčkou nebo vložíte na vršek salátu, určitě vám ten vytékající žloutek udělá stejnou radost jako nám. 🙂
Jak na to?
1. Připravte si a mějte po ruce: středně velký hrnec, lžíci, malý hrneček (nejlépe na espresso), vařečku a naběračku na těstoviny nebo malé sítko.
2. Do středně velkého hrnce naliji vodu cca do 2/3 a přivedu téměř k varu.
♥ Voda by měla po celou dobu přípravy vajíčka jen lehce probublávat.
3. Vajíčko omyji pod tekoucí vodou a zbavím případných nečistot. Položím jej celé na lžíci a vložím (ano, i se skořápkou) na 10 sekund do horké vody v hrnci. Vajíčko poté vyndám a rozklepnu do hrnečku. Ve vodě udělám pomoci opačného konce vařečky lehký vír a vajíčko do něj z hrnku opatrně vliji. Bílek by se měl během pár vteřin zatáhnout kolem vajíčka. Takto nechám vařit přesně 3 minuty.
♥  Vajíčko použijte opravdu čerstvé, bílek bude držet více pohromadě.
4. Hotové zastřené vejce vytáhnu pomocí naběračky na těstoviny či malého sítka a nechám lehce okapat vodu. Osolím, opepřím a ihned podávám.
 
https://bymakiblog.wordpress.com/2016/09/22/zatracene-vejce/
1ks - vejce – co nejčerstvější, ideálně domácí
ks - voda
ks - sůl
ks - pepř
příprava - 2
vaření - 5
Kategorie Chuťovka
Uvařila MarkétaBrücknerová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account