Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Monulka
Monulka
Vloženo 21. 5. 2020
Líbí se mi
3h min.
Příprava
3h min.
Vaření
1 porce
Ingredience

Vánočka

Monulka
Monulka
Vloženo 21. 5. 2020
Líbí se mi
Vánočka
3h min.
Příprava
3h min.
Vaření
1 porce
Ingredience

Vánočka

245 g hladké pšeničné mouky
135 g celozrnná špaldová mouka jemně mletá
180 ml kokosový nápoj
80 g rýžového sirupu
70 g slunečnicový olej dezodorizovaný
80 g nasekaných datlí
30 g plátkovaných mandlí
20 g droždí
2 lžičky citronové kůry
1 lžička mleté vanilky
špetka soli

1 Do mísy robota prosijte obě mouky se špetkou soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu nápoje, lžičku sirupu a rozdrobené droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude v sobě mít spoustu bublinek.

2 Ke kvásku a mouce přidejte zbylý nápoj a sirup. Přidejte olej, vanilku a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte sekané datle a ještě chvíli prohnětejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

3 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

4 Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (viz video). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

5 Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete jí trochou vody a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu. Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout.

3h min.
Příprava
3h min.
Vaření
1 porce
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 28. 5. 2020

Odpovědět
benca
benca 25. 5. 2020

robila som

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 22. 5. 2020

nějaká bledáí

Odpovědět
Monulka
Monulka 22. 5. 2020

lemur
lemur 22. 5. 2020

Krásná vánočka.

Odpovědět
benca
benca 21. 5. 2020

Piekla som

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 194
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.