Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 1. 6. 2016
Líbí se mi
60 min.
Příprava
45 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Červená řepa (pečená)
3 ks
Česnek (nejlépe český)
4 stroužek
Jarní cibulka i s natí
1 ks
Tymián čerstvý
4 ks
CHIA semínka
1 lžička
Citron (šťáva)
1 ks
Sůl
1 špetka
Pepř mletý
1 špetka

Tatarák z červené řepy

Francis
Francis
Vloženo 1. 6. 2016
Líbí se mi
Tatarák z červené řepy
60 min.
Příprava
45 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Červená řepa (pečená)
3 ks
Česnek (nejlépe český)
4 stroužek
Jarní cibulka i s natí
1 ks
Tymián čerstvý
4 ks
CHIA semínka
1 lžička
Citron (šťáva)
1 ks
Sůl
1 špetka
Pepř mletý
1 špetka

Tatarák z červené řepy

Tahle super zdravá zelenina by neměla chybět v žádném jídelníčku. Je totiž neuvěřitelně nadupaná vitamíny, minerály a stopovými prvky.

Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cezium a rubidium. 

Ráda ji používám na způsob podávaný tradičně, jak jsme na zeleninu zvyklé - na slano. Ale také na sladko do dezertů, jako je třeba tolik oblíbený moučník BROWNIES. O recept na něj se s vámi podělím někdy příště.

Na dnešní lehkou večeři si připravíme TATARÁK. Nenahradí sice ten hovězí z pravé svíčkové, ale milovnice červené řepy si jej rychle oblíbí.

Tak pojďme si tento jednoduchý recept připravit. Nejdelší dobu nám zabere příprava červené řepy. Dnes se dá již zakoupit v běžném supermarketu i vařená, takže si můžete usnadnit práci a zakoupit již přichystaný polotovar.

Já zůstanu u klasiky a řepu si upeču.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 3 bulvy červené řepy
  • 4 stroužky českého česneku
  • 1 jarní cibulka i s natí
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • Šťáva z 1 citronu
  • Špetka soli
  • Dle chuti mletý pepř
  • 1 ČL CHIA semínek

Červenou řepu si nejprve tepelně upravte. Důkladně bulvy odrhněte kartáčkem a umyjte. Každou samostatně položte na čtvereček alobalu, osolte a zakápněte olivovým olejem. Vložte do rozehřáté trouby na 180 °C a pečte dle velikosti 45 – 50 minut. Poté ji vyjměte, vyndejte alobal a nechte zchladnout. Ještě vlažnou jí oloupejte vrchní slupku a nakrájejte na malé kostky. 

Do mixéru vložte nakrájenou řepu a krátce ji rozmixujte. Přidejte celé stroužky česneku, nakrájenou mladou jarní cibulku i s natí, čerstvý tymián, šťávu z citronu. Osolte a opepřete dle chuti. Důkladně promixujte v krémovou konzistenci. Na závěr přisypte CHIA semínka. Pokud je nemáte, klidně je vynechejte anebo nahraďte třeba sezamem.

Za pár minut hotovo. Naservírujte na talíře a podávejte s pečivem. Pokud chcete mít směs pikantnější, klidně si do ní přidejte čajovou lžičku Dijonské hořčice. 

Dobrou chuť!

60 min.
Příprava
45 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Červená řepa (pečená)
3 ks
Česnek (nejlépe český)
4 stroužek
Jarní cibulka i s natí
1 ks
Tymián čerstvý
4 ks
CHIA semínka
1 lžička
Citron (šťáva)
1 ks
Sůl
1 špetka
Pepř mletý
1 špetka

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 16. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Monulka
Monulka 13. 5. 2020

krása

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 10. 4. 2020

super

Odpovědět
Jasper
Jasper 25. 8. 2019

Wow tak to je pecka.. díky moc

Odpovědět
lemur
lemur 22. 8. 2018

Vyzkouším.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 188
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.