Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Nikol20
Nikol20
Vloženo 21. 9. 2021
Líbí se mi
9 hodin 45 minut (+ 12 hodin zrání kvasu) min.
Příprava
50 min.
Vaření
40 porcí
Ingredience
630 g bílé špaldové mouky hladké (+ 3 lžíce na pomoučení válu či kuchyňské linky)
200 g celozrnné špaldové mouky hladké
780 ml vody
20 g soli
2 lžíce bramborového škrobu
NA ROZKVAS
100 g bílé špaldové mouky hladké
100 ml vody
15 g špaldového kvasu (cca 1 lžička)

Špaldový chléb

Nikol20
Nikol20
Vloženo 21. 9. 2021
Líbí se mi
Špaldový chléb
9 hodin 45 minut (+ 12 hodin zrání kvasu) min.
Příprava
50 min.
Vaření
40 porcí
Ingredience
630 g bílé špaldové mouky hladké (+ 3 lžíce na pomoučení válu či kuchyňské linky)
200 g celozrnné špaldové mouky hladké
780 ml vody
20 g soli
2 lžíce bramborového škrobu
NA ROZKVAS
100 g bílé špaldové mouky hladké
100 ml vody
15 g špaldového kvasu (cca 1 lžička)

Špaldový chléb

Nejprve si připravte rozkvas. Ve větší misce společně smíchejte 100 g bílé špaldové mouky, 100 ml vody a 15 g špaldového kvasu, poté misku zakryjte potravinářskou fólií a směs nechte při pokojové teplotě alespoň 12 hodin zrát (tímto způsobem si kvas namnožíte na potřebné množství pro zadělání těsta). Během uvedené doby by směs měla zdvojnásobit svůj objem. Z namnoženého kvasu si pak odeberte 1 rovnou lžíci (cca 25 g) zase pro příští recept se špaldovým kvasem a toto množství skladujte v dobře uzavřené sklenici v lednici.

Ze zbytku namnoženého kvasu zadělejte těsto. Připravte si kuchyňský robot s hnětacím hákem (případně obyčejnou mísu a vařečku). Pokud používáte robot, nejprve do hnětací nádoby dejte připravený kvas, 630 g bílé a 200 g celozrnné špaldové mouky a 500 ml vody a vše nechte hníst cca 3 minuty na stupeň 1; poté přidejte 20 g soli a dalších 80 ml vody a nechte hníst dalších 7–8 minut, dokud nebude těsto elastické (během hnětení můžete dle potřeby přidat trochu mouky či vody navíc). Pokud naopak hodláte hníst ručně, dejte do připravené mísy všechny výše uvedené ingredience najednou a směs intenzivně hněťte vařečkou 10–15 minut. Mísu s hotovým těstem pak přikryjte potravinářskou fólií a těsto nechte 2,5–3,5 hodiny kynout při pokojové teplotě.

Po vykynutí těsta si připravte 2 ošatky a každou vysypte 1 lžící bramborového škrobu. Poté si cca 3 lžícemi bílé špaldové mouky pomoučete vál (nebo kuchyňskou linku), na pomoučenou plochu vyklopte těsto, rozdělte ho napůl a z každé poloviny vytvarujte bochník o průměru cca 21–25 cm. Bochníky vložte do vysypaných ošatek, ty dejte na suché místo s pokojovou teplotou a zde nechte těsto další 2,5–3 hodiny kynout.

Po uvedené době si připravte malý pekáč nebo hrnec, dejte ho na dno trouby, troubu zavřete a začněte předehřívat na 250 °C. Mezitím si vyložte pečicím papírem větší plech a na ten pak položte oba vykynuté bochníky. Až se trouba dostatečně vyhřeje, vložte do ní plech s bochníky, poté do pekáče či hrnce na dně trouby nalijte 200 ml vody (pozor – voda se ihned začne odpařovat), troubu zavřete a pečte 15 minut při 250 °C. Po této době vyndejte z trouby pekáč či hrnec, do kterého jste předtím nalili vodu, stáhněte teplotu na 210 °C a chléb pečte dalších 30–35 minut.

Upečené bochníky nechte vychladnout (nejlépe na mřížce, aby se zespodu nezapařily), což potrvá cca 2–2,5 hodiny. Chléb vám vydrží čerstvý 2–3 dny a každý bochník vystačí na cca 20 krajíců.

TIP: Když je chléb už mírně tvrdý, chutná výborně rozpečený v troubě (postačí 15–20 minut pečení při 180 °C) a následně lehce zalitý kvalitním olivovým olejem.

 

Nutriční informace na 1 porci: 83 kcal | 3 g bílkovin | 15 g sacharidů | 1 g tuků

9 hodin 45 minut (+ 12 hodin zrání kvasu) min.
Příprava
50 min.
Vaření
40 porcí
Ingredience
630 g bílé špaldové mouky hladké (+ 3 lžíce na pomoučení válu či kuchyňské linky)
200 g celozrnné špaldové mouky hladké
780 ml vody
20 g soli
2 lžíce bramborového škrobu
NA ROZKVAS
100 g bílé špaldové mouky hladké
100 ml vody
15 g špaldového kvasu (cca 1 lžička)

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jana101
Jana101 28. 9. 2021

vypadá krásně

Odpovědět
sipeji
sipeji 26. 9. 2021

Není nad to si doma upéct chléb, té chuti a tomu pocitu se nic nevyrovná.

Odpovědět
Lucka94
Lucka94 25. 9. 2021

Super

Odpovědět
lemur
lemur 23. 9. 2021

Vypadá krásně a je zdravý.

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 22. 9. 2021

Bezva

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 423
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.