Rybízový sirup s levandulí. Lahodí domácím limonádám i sladkým dezertům

Vytisknout recept
Letošní úroda červeného rybízu je skutečně bohatá. Alespoň je tomu tak na naší zahradě. Větvičky keříčků se pod hrozny červených bobulí jen prohýbají. Tohle báječné letní ovoce je ničím nenahraditelné. Má svoji specifickou ostrou chuť a dají se s ním v kuchyni vykouzlit hotové zázraky.
Tak například nepečený tvarohový dezert s korpusem z ovesných sušenek měl takový úspěch, že po premiéře jsem ho připravovala na další večerní zahradní párty hned třikrát. Je osvěžující, ne příliš sladký a dokonale poslouží jako dokonalá tečka za kouskem grilovaného steaku.
Co všechno rybíz umí? Obsahuje velice prospěšné vitamíny B3 a B5, které pomáhají zlepšit kvalitu vlasů, nehtů a pokožky celkově. Dále je bohatý na draslík, mangan, vápník a železo. Pomáhá chránit srdce, zlepšuje průchodnost cév a je výborným pomocníkem při vysokém krevním tlaku a křečových žilách. Snižuje otoky nohou.
Pokud si rády připravujete domácí limonády, pak recept na rybízový sirup je určen právě vám. Můžete ho používat i jako lehkou omáčku k dozdobení palačinek nebo jiných dezertů. Přidala jsem dokonce i pár lžic do těsta na muffinky a přiznávám, že byly ve výsledku velice voňavé a vláčné.
Rybíz je samozřejmě nejlepší v čerstvém stavu. Báječně se hodí do zdravých koktejlů, nápojů a tolik oblíbených smoothies. A protože není k dostání po celý rok, je dobré připravit si z něj zásobu na zimní časy. Třeba právě voňavý sirup v chladných obdobích pozvedne náladu a navrátí vzpomínky na dlouhé letní dny.
Příprava je nenáročná a výsledek je přímo famózní. Abych dodala šťávě ještě lepší a aromatičtější kabátek, připadala jsem k ovoci dvě lžíce sušené levandule. Kombinace rybízu s touto voňavou květinou je prostě dokonalá.
Co budete potřebovat k přípravě cca 750 ml hustého sirupu?
  • 500 g očištěného rybízu
  • 2 PL sušené levandule
  • 1 sáček Cukru na sirup od Dr. Oetkera
  • 2 PL třtinového cukru
  • 300 ml studené vody
Dále pak dobře vymyté lahvičky na uskladnění.
 
 
  1. Rybíz zbavte stopek a dobře propláchněte v cedníku. Nechte okapat.
  2. Kvítky sušené levandule "stáhněte" ze stonků.
  3. Rybíz spolu s levandulí vložte do kastrolu, zalijte vodou a povařte cca 5 minut.
  4. Směs nechte vychladnout!
  5. Přisypte cukr na sirup a dobře promíchejte. Nechte 12 hodin odpočívat.
  6. Ovoce slijte přes plátýnko (nebo starou plenu) a dobře vyždímejte. Získáte tak čistou šťávu mírně zahuštěnou cukrem.
  7. Přiveďte k varu. Přisypte 2 PL třtinového cukru a povařte 5 minut do zhoustnutí.
  8. Odstavte z plotýnky a odeberte pěnu.
  9. Nalijte do lahví (sklenic) a dobře uzavřete. Lahve položte a sklenice psotavte dnem vzhůru, aby se utěsnily.
  10. Skladujte v suchu a temnu.
 PS: ještě nemáte rybízu dost? Pak se nechte inspirovat receptem na medovou bábovku polévanou čokoládou. Uvnitř vláčného těsta jsou ukryty rybízové kuličky, které dodávají každému soustu kousek léta.
 
500g - Čerstvý rybíz
2lžíce - Sušené květy levandule
500g - Cukr na sirup Dr. Oetker
2lžíce - Třtinový cukr
300ml - Studená voda
příprava - 15 + 12 hodin odležení
vaření - 5 + 5
Kategorie Chuťovka
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account