Rybízový sirup s levandulí. Lahodí domácím limonádám i sladkým dezertům
- 500 g očištěného rybízu
- 2 PL sušené levandule
- 1 sáček Cukru na sirup od Dr. Oetkera
- 2 PL třtinového cukru
- 300 ml studené vody
- Rybíz zbavte stopek a dobře propláchněte v cedníku. Nechte okapat.
- Kvítky sušené levandule "stáhněte" ze stonků.
- Rybíz spolu s levandulí vložte do kastrolu, zalijte vodou a povařte cca 5 minut.
- Směs nechte vychladnout!
- Přisypte cukr na sirup a dobře promíchejte. Nechte 12 hodin odpočívat.
- Ovoce slijte přes plátýnko (nebo starou plenu) a dobře vyždímejte. Získáte tak čistou šťávu mírně zahuštěnou cukrem.
- Přiveďte k varu. Přisypte 2 PL třtinového cukru a povařte 5 minut do zhoustnutí.
- Odstavte z plotýnky a odeberte pěnu.
- Nalijte do lahví (sklenic) a dobře uzavřete. Lahve položte a sklenice psotavte dnem vzhůru, aby se utěsnily.
- Skladujte v suchu a temnu.