Poklad z pampelišek - medík

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 1 hour 40 minutes
Uvařila Eliška Polzerová

Ingredience

  • 450 ks Pampeliška květ
  • 2 ks Citrón
  • 2 ks Skořice - celá
  • 2 cm Zázvor
  • 1,5 - 2 kg Cukr nejlépe třtinový
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 l Vody

Instrukce

  • Když slunce pohladí pole a louky a mezi trávou začnou vystrkovat své žluté střapaté hlavičky Pampelišky je ten pravý čas utíkat s košíkem si natrhat. Letos jsem do trhání zapojila i mladší sestru a to jste měli vidět jak jsme se pobavily - o umatlaných a žlutých rukou se radši nezmiňuji 🙂
    Prosím myslete na včelky a jiné drobečky, vždy si natrhejte jen tolik kolik je třeba, darů přírody je třeba si vážit!
    Květy neoplachuji, přijde mi škoda smýt pyl. Rozložím třeba na stůl, počkám až vylezou broučci a poté vložím do většího hrnce - než se svaří tak se to jeví, že jich je hodně. Zaleju vodou(někdo praktikuje i předem převařenou a vystydlou - já ne), přidám na větší kolečka pokrájené citrony, zázvor a celou skořici. Co se týče vanilkového lusku - ten je již zbaven semínek nebo prostě té vnitřní hmoty 🙂 jelikož si z toho připravuji vanilkový cukr(to není jako ty umělé chemické vanilínové cukry). Takto ,,vydlabaný,, lusk přidám také do nálevu.
     
    Přivedu k varu a 15 min. provařím. Odstavím z plotny, dám víčko, nebo překryji plátýnkem a 24 hod. nechám stát na buď v pokoji(né na slunci přímém) nebo třeba ve špajzu či tmavším místě. Pampelišky pustí krásně barvičku a pyl do výluhu. Je třeba vše pečlivě přecedit přes jemné sítko či plátýnko - mačkáme fest hlavně i citrony ať nic nepřijde nazmar. Přidám cukr a pomalu přivedu k varu. Teď úskalí medu všeobecně. Chcete-li aby se med táhnul je třeba jej min. 1 hod 40 min. na mírném ohni vařit jenže tam hrozí, že moc živin nezbude pak se nabízí možnost lehce přivést k varu a chvilku provařit(jen tak mírně aby se ode dna zvedaly malé bublinky). Konzistence je pak spíše jako sirup, ale za to o mnoho více živin.
    Vše po uvaření slévám do předem vyvařených a suchých sklenic. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru(pozor sklenice jsou poměrně horké) aby se víčko zatáhlo.
    .... podávejte dle potřeby na lžičce, vhodné do čaje, kaší, oslazení limonád atd. prostě každý podle chuti
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account