
Receptů, jak připravit dýňovou polévku existují tisíce. Musím se přiznat, že ji ne pokaždé připravuji stejně. Tento recept ovšem patří mezi mé nejoblíbenější. Mám ráda, když se polévka zjemní kokosovým mlékem. Dostane vždy tak trošku nádech exotiky. Tento recept je pro více osob (6 osob), protože já si ráda dělám její zásoby do ledničky. To, že se nemusí loupat, jsem zjistila teprve před 3 lety, když jsem svému kamarádovi popisovala, jak s ní v kuchyni zápasím. Zaťukal si tenkrát na čelo, sdělil mi to sladké tajemství a mě tím ušetřil docela dost času. Takže, pokud není slupka poškozená, můžete si takto uvařit celou dýni zbavenou semínek. Zní to až neuvěřitelně!
2 lžíce olivového oleje
1 střední dýně hokaido
2 střední mrkve
1 střední cibule
5 cm zázvoru
2 větší stroužky česneku
1 plechovka kokosového mléka
1 lžička šafránu
1 chilli paprička
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička curry
sůl
Takže už víte, že dýně hokaido se nemusí loupat. Samozřejmě pokud v obchodě seženete jen s ošklivou slupkou, tak ji raději oloupejte. Nejdříve jsem si odstranila stopku, rozkrojila dýni na půl, vydlabala jsem všechna semínka a nakrájela jsem ji na trošku větší kostičky.
Potom jsem na velký kousky nakrájela oloupanou mrkev. Vše jsem dala do velkého hrnce, přidala vodu a sůl a dala vařit.Jakmile se dýně s mrkví uvařila (zjistíte, že do nich píchnete nožem), dala jsem ji s troškou vody do mixéru. Kolik přidat vody nechám na vašem instinktu. Ne všichni budeme mít stejně velkou dýni, takže spotřeba vody se bude lišit.
Přidala jsem ještě celou plechovku kokosového mléka a vše, co jsem si opekla na pánvičce. Pak jsem polévku pořádně rozmixovala a dochutila ještě solí. Vše můžete ještě jednou chvíli povařit. Hotovou polévku jsem ozdobila sušeným chilli.
Přeji hezký podzim
Sylva
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Moc dobrý recept.
pěkné
Zaujímavý recept
mňamka
vyzkouším