Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 18. 4. 2016
Líbí se mi
90 min.
Příprava
60 min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
Pampeliška (květy)
200 ks
Převařená voda
1 a 1/2 l
Cukr
1 a 1/2 kg
Citron (dobře omytý, chemicky neošetřený, BIO)
1 ks
Limetka (dobře omytá, chemicky neošetřená)
1 ks

Pampeliškový sirup

Francis
Francis
Vloženo 18. 4. 2016
Líbí se mi
Pampeliškový sirup
90 min.
Příprava
60 min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
Pampeliška (květy)
200 ks
Převařená voda
1 a 1/2 l
Cukr
1 a 1/2 kg
Citron (dobře omytý, chemicky neošetřený, BIO)
1 ks
Limetka (dobře omytá, chemicky neošetřená)
1 ks

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup

Každé jaro jsou jich plné louky, zahrádky a pole, zdobí trávníky, lemují okraje silnic a vábí k usazení se do žlutého koberce. Jejich zářivá barva se leskne v prvním sluníčku jako zlaté ornamenty položené na zeleném sametu. O kom to tu píši? Přece o pampeliškách. Pro někoho plevel, pro jiné zázračný lék a pochoutka do jídelníčku.

Pampeliška se dá zpracovat celá, kořen, list i květ. Z kořene si můžete udělat čaj, který je vhodný při onemocnění jater, sleziny nebo při nechutenství. Použít se dá čerstvý i usušený. Mladé listy jsou vhodné do jarního salátu, které dodají nahořklou chuť surovinám, ze kterých salát připravujete. Listy pokud možno sbírejte ze stinného místa. Ty, které jsou vystaveny přímému sluníčku, mívají silnou hořkost. Z květu, který já mám osobně nejraději, si připravíte báječný sirup, na který vám přináším recept i s postupem.

Hojnost a nahořklá chuť byliny je po staletí vyhledávanou pochoutkou v kuchyni. Jedlá je celá, od kořene, listy až po zlatý květ. Rostlina obsahuje polysacharid inulin, který je vhodný i pro diabetiky (molekuly fruktózy). Má probiotické účinky, jimiž nepřímo podporuje naši imunitu.

TIP: lahodný a zdravý sirup můžete používat k dochucení zeleninových nebo ovocných salátů, jogurtu, tvarohu, krémů do dezertů. Nebo jej naředit dle chuti pramenitou vodou a pít jako osvěžující nápoj. Protože jsem milovník kávy, používám sirup k dochucení tohoto lahodného moku. Do hotového nápoje (nejvíce jeho chuť vynikne v kávě Caffé Latté nebo Cappuccina) přilijte 2 cl pampeliškového sirupu. Již nemusíte více sladit cukrem

Letošní jaro bylo opravdu krásné a lákalo k venkovním procházkám. Při jedné ze svých cest jsem neodolala, zastavila se a nechala se unést pozváním do říše "žlutého království." A protože mám ve svém automobilu stále košík, během pár chvilek jsem ho zaplnila těmito zlatými květy. Ale pozor. Pampeliška zabarvuje nejen ruce, ale i oblečení mlíčím, které při porušení stvolu pouští. Nedoporučuji chodit na louku v bílém Cool

Co budete potřebovat:

-  200 květů pampelišky

-  1 a 1/2 litru studené, převařené vody

-  1 a 1/2 kg cukru krupice

-  1 citron

-  1 limetka

Potup:

Květy z louky (měly by se sbírat v bezprašném prostředí, nejlépe na horských lukách) nasypeme do nádoby a zalijeme studenou, předem převařenou vodou. Přidáme na kolečka nakrájený a dobře omytý citron s limetkou a dáme povařit na 10 minut. Směs necháme takto macerovat do druhého dne, kdy ji přecedíme přes jemné sítko (já používám k sítku ještě plátno), přisypeme cukr a přivedeme k varu. Směs vaříme 60 minut do konzistence sirupu.

Následně naplníme skleničky nebo láhve se šroubovací víčkem a dáme a v zavařovacím hrnci sterilizujeme 15 minut.

 

90 min.
Příprava
60 min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
Pampeliška (květy)
200 ks
Převařená voda
1 a 1/2 l
Cukr
1 a 1/2 kg
Citron (dobře omytý, chemicky neošetřený, BIO)
1 ks
Limetka (dobře omytá, chemicky neošetřená)
1 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
RůžaV
RůžaV 16. 3. 2021

Odpovědět
Li
Li 5. 11. 2020

Odpovědět
januska28
januska28 29. 10. 2020

robievam

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 17. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Duch
Duch 11. 5. 2020

znám

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
98 275
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.