
1,5 kg mladých výhonků ze smrkových větviček
1,5 kg třtinového cukru
3 citrony (v bio kvalitě se slupkou nebo oloupané)
1,5 l vody
Postup:
Čerstvé smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 – 30 minut s pokličkou. To je důležité, neboť bez povaření se výhonky vylouhují jen velmi málo a med by ani nezhoustl.
Necháme do druhého dne vylouhovat, pak přecedíme přes síto a dobře vymačkáme všechen výluh, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme – odpařujeme (bez pokličky) do požadované hustoty medu, zhruba hodinu.
Ještě horký med nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a otočíme víčkem dolů, aby vzniklo vakuum. Takto necháme med chladnout při pokojové teplotě do druhého dne.
Takto vyrobený med má načervenalou barvu, krásně voní i chutná a z tohoto množství vzniknou zhruba 2 sklenice – záleží na konzistenci (míře vyvařené vody), ve které med sléváte.
Jíme jednu až několik čajových lžiček denně. Smrkový med usnadňuje vykašlávání při silném kašli, kataru hltanu, bronchitidě a chřipce, posiluje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci. Obzvlášť vhodný je pro děti.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
vyzerá dobre
Ještě jsem ho nedělala ale kupovaný mi chutnal
Vloni jsem ho dělala poprvé a nedám na něj dopustit
Super...zrovna mám naložený...
je dobrý, dělala jsem ho loni