Loupáky jako oblíbená svačina, kterou si můžete sami připravit

Vytisknout recept
Kakao a loupák. Klasická školková svačina a pro mě oblíbená snídaně v dětství. Kvalita kupovaných loupáků podle mě za těch dvacet let trochu klesla, tak jsem se rozhodla, že své neteři upeču domácí.
Pár receptů jsem zkusila, ale nemůžu si pomoct, ten nejlepší je z Kublanky. Loupáčci po upečení krásně voní a uvnitř jsou měkoučké. Nejlepší je sníst je ještě ten den, kdy je vytáhnete z trouby, ale i druhý den po půl minutě v mikrovlnce jsou super! Jestli je zbaštíte jen tak k čaji nebo kakau, namažete máslem a marmeládou, je úplně jedno. Moc se ale nerozmýšlejte – z plechu mizí závratnou rychlostí!
Jak na to?
1. V menším kastrůlku si metličkou rozmíchám 25g hladké mouky a 125ml vody. Přendám na sporák a na mírném ohni za stálého míchání směs zahřeji na teplotu 65 stupňů (cca 2-3 minuty). Hustý bílý gel, který nám vznikne, přendám stěrkou do malé mističky, přikryji potravinářskou fólií a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.
2. Do větší mísy proseju 475g hladké mouky a přidám cukr, sušené droždí, sůl a změklé máslo nakrájené na kostičky. Prsty máslo promnu s ostatními surovinami, až nebudu cítit žádné hrudky.
3. Poté přidám „bílý gel“ z mističky, mléko a vejce. Vypracuji hladké a pružné těsto, z kterého vytvaruji kouli. Přendám do mísy, zakryji potravinářskou fólií a nechám kynout na teplém místě (cca 70 minut).
♥ Jak na ideální těsto? Všechny ingredience nejdříve vařečkou nebo rukou smíchejte v míse. Až má těsto určitou formu a suroviny drží při sobě, přendejte jej na lehce pomoučený vál. Těsto je potřeba pořádně prohníst (minimálně 5 minut) – dlaní vždy zatlačím do středu těsta, druhou rukou přeložím a lehce pootočím, to opakuji až je těsto pružné, hladké a poddajné. V případě potřeby přidejte trošku mouky, aby těsto nelepilo, ale nepřežeňte to!
♥ Co se týče teplého místa na kynutí – moje babička by mísu strčila pod peřiny, mamka na parapet, kam svítí sluníčko… já bych cca na 1 min zapnula troubu na minimum, vypnula ji a mísu strčila dovnitř.
4. Vykynuté těsto lehce prohnětu a rozdělím na 10 stejných kousků. Z nich vytvaruji trojúhelník, který sroluji do tvaru rohlíku. Ty přendám na plechy s pečícím papírem a to v dostatečně velkých rozestupech (na větší plech dám max. 4 loupáky) a opět je nechám pod potravinářskou fólií kynout (cca 50 minut na teplém místě).
♥ Těsto roztáhněte prsty do stran, abyste vytvořili trojúhelník o výšce cca 20 cm. Na pomoc si klidně vezměte váleček. Rohlík rolujeme od širší k užší straně a lehce zatočíme do tvaru loupáčku. ▲
5. Troubu si zavčas předehřeji na 220 °C. Vykynuté loupáky potřu prošlehaným žloutkem a lehce posypu mákem. Peču dozlatova cca 10-11 minut a po vytažení z trouby nechám vychladnout na mřížce.
https://bymakiblog.wordpress.com/2016/10/02/loupacci/
 
25g - hladká mouka (základ)
475g - hladká mouka
125ml - voda
40g - cukr krupice
7g - sušené droždí (nejradši mám to od Saf-instant)
1lžička - sůl
40g - změklé máslo
150ml - plnotučné mléko o pokojové teplotě
1ks - vejce
2ks - žloutky na potření
3lžíce - mák na posypání
příprava - 120
vaření - 10
Kategorie Chuťovka
Uvařila MarkétaBrücknerová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account