Loupáky jako oblíbená svačina, kterou si můžete sami připravit
♥ Jak na ideální těsto? Všechny ingredience nejdříve vařečkou nebo rukou smíchejte v míse. Až má těsto určitou formu a suroviny drží při sobě, přendejte jej na lehce pomoučený vál. Těsto je potřeba pořádně prohníst (minimálně 5 minut) – dlaní vždy zatlačím do středu těsta, druhou rukou přeložím a lehce pootočím, to opakuji až je těsto pružné, hladké a poddajné. V případě potřeby přidejte trošku mouky, aby těsto nelepilo, ale nepřežeňte to!
♥ Co se týče teplého místa na kynutí – moje babička by mísu strčila pod peřiny, mamka na parapet, kam svítí sluníčko… já bych cca na 1 min zapnula troubu na minimum, vypnula ji a mísu strčila dovnitř. 4. Vykynuté těsto lehce prohnětu a rozdělím na 10 stejných kousků. Z nich vytvaruji trojúhelník, který sroluji do tvaru rohlíku. Ty přendám na plechy s pečícím papírem a to v dostatečně velkých rozestupech (na větší plech dám max. 4 loupáky) a opět je nechám pod potravinářskou fólií kynout (cca 50 minut na teplém místě).
♥ Těsto roztáhněte prsty do stran, abyste vytvořili trojúhelník o výšce cca 20 cm. Na pomoc si klidně vezměte váleček. Rohlík rolujeme od širší k užší straně a lehce zatočíme do tvaru loupáčku. ▲ 5. Troubu si zavčas předehřeji na 220 °C. Vykynuté loupáky potřu prošlehaným žloutkem a lehce posypu mákem. Peču dozlatova cca 10-11 minut a po vytažení z trouby nechám vychladnout na mřížce. https://bymakiblog.wordpress.com/2016/10/02/loupacci/ 25g - hladká mouka (základ)475g - hladká mouka125ml - voda40g - cukr krupice7g - sušené droždí (nejradši mám to od Saf-instant)1lžička - sůl40g - změklé máslo150ml - plnotučné mléko o pokojové teplotě1ks - vejce2ks - žloutky na potření3lžíce - mák na posypánípříprava - 120vaření - 10