Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ByMaki
ByMaki
Vloženo 28. 3. 2017
Líbí se mi
120 min.
Příprava
10 min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
hladká mouka (základ)
25 g
hladká mouka
475 g
voda
125 ml
cukr krupice
40 g
sušené droždí (nejradši mám to od Saf-instant)
7 g
sůl
1 lžička
změklé máslo
40 g
plnotučné mléko o pokojové teplotě
150 ml
vejce
1 ks
žloutky na potření
2 ks
mák na posypání
3 lžíce

Loupáky jako oblíbená svačina, kterou si můžete sami připravit

ByMaki
ByMaki
Vloženo 28. 3. 2017
Líbí se mi
Loupáky jako oblíbená svačina, kterou si můžete sami připravit
120 min.
Příprava
10 min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
hladká mouka (základ)
25 g
hladká mouka
475 g
voda
125 ml
cukr krupice
40 g
sušené droždí (nejradši mám to od Saf-instant)
7 g
sůl
1 lžička
změklé máslo
40 g
plnotučné mléko o pokojové teplotě
150 ml
vejce
1 ks
žloutky na potření
2 ks
mák na posypání
3 lžíce

Loupáky jako oblíbená svačina, kterou si můžete sami připravit

Kakao a loupák. Klasická školková svačina a pro mě oblíbená snídaně v dětství. Kvalita kupovaných loupáků podle mě za těch dvacet let trochu klesla, tak jsem se rozhodla, že své neteři upeču domácí.

Pár receptů jsem zkusila, ale nemůžu si pomoct, ten nejlepší je z Kublanky. Loupáčci po upečení krásně voní a uvnitř jsou měkoučké. Nejlepší je sníst je ještě ten den, kdy je vytáhnete z trouby, ale i druhý den po půl minutě v mikrovlnce jsou super! Jestli je zbaštíte jen tak k čaji nebo kakau, namažete máslem a marmeládou, je úplně jedno. Moc se ale nerozmýšlejte – z plechu mizí závratnou rychlostí!

Jak na to?

1. V menším kastrůlku si metličkou rozmíchám 25g hladké mouky a 125ml vody. Přendám na sporák a na mírném ohni za stálého míchání směs zahřeji na teplotu 65 stupňů (cca 2-3 minuty). Hustý bílý gel, který nám vznikne, přendám stěrkou do malé mističky, přikryji potravinářskou fólií a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.

2. Do větší mísy proseju 475g hladké mouky a přidám cukr, sušené droždí, sůl a změklé máslo nakrájené na kostičky. Prsty máslo promnu s ostatními surovinami, až nebudu cítit žádné hrudky.

3. Poté přidám „bílý gel“ z mističky, mléko a vejce. Vypracuji hladké a pružné těsto, z kterého vytvaruji kouli. Přendám do mísy, zakryji potravinářskou fólií a nechám kynout na teplém místě (cca 70 minut).
♥ Jak na ideální těsto? Všechny ingredience nejdříve vařečkou nebo rukou smíchejte v míse. Až má těsto určitou formu a suroviny drží při sobě, přendejte jej na lehce pomoučený vál. Těsto je potřeba pořádně prohníst (minimálně 5 minut) – dlaní vždy zatlačím do středu těsta, druhou rukou přeložím a lehce pootočím, to opakuji až je těsto pružné, hladké a poddajné. V případě potřeby přidejte trošku mouky, aby těsto nelepilo, ale nepřežeňte to!
♥ Co se týče teplého místa na kynutí – moje babička by mísu strčila pod peřiny, mamka na parapet, kam svítí sluníčko… já bych cca na 1 min zapnula troubu na minimum, vypnula ji a mísu strčila dovnitř.

4. Vykynuté těsto lehce prohnětu a rozdělím na 10 stejných kousků. Z nich vytvaruji trojúhelník, který sroluji do tvaru rohlíku. Ty přendám na plechy s pečícím papírem a to v dostatečně velkých rozestupech (na větší plech dám max. 4 loupáky) a opět je nechám pod potravinářskou fólií kynout (cca 50 minut na teplém místě).
♥ Těsto roztáhněte prsty do stran, abyste vytvořili trojúhelník o výšce cca 20 cm. Na pomoc si klidně vezměte váleček. Rohlík rolujeme od širší k užší straně a lehce zatočíme do tvaru loupáčku. ▲

5. Troubu si zavčas předehřeji na 220 °C. Vykynuté loupáky potřu prošlehaným žloutkem a lehce posypu mákem. Peču dozlatova cca 10-11 minut a po vytažení z trouby nechám vychladnout na mřížce.

https://bymakiblog.wordpress.com/2016/10/02/loupacci/

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 17. 8. 2018

mňamka

Odpovědět
Salamandr
Salamandr 31. 3. 2017

Odpovědět
Suzi80
Suzi80 30. 3. 2017

Loupaky máme moc rádi.

Odpovědět
Alice
Alice 30. 3. 2017

taky dávám těsto vykynout do trouby - loupáky miluju, určitě je zkusím

Odpovědět
lemur
lemur 30. 3. 2017

Jsou výborné.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 925
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.