Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Li
Li
Vloženo 28. 9. 2021
Líbí se mi
30-40 min.
Příprava
60+ min.
Vaření
Na 1 plech porcí
Ingredience
NA TĚSTO
droždí 0.75 kostky
krupicový cukr 100 g
mléko 200 ml vlažné, 180-200 g
mouka pšeničná hladká 250 g
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
sůl 5 g
máslo 100 g + na vymazání
citronová kůra nastrouhaná z 1 citronu
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
tvaroh měkký 500 g tučný, ve staniolu
krupicový cukr 80 g
sůl 1 špetka
máslo 50 g změklé
rum 2 PL tuzemák
rozinky 2 PL propláchnuté, namočené v rumu tuzemáku
NA MAKOVOU NÁPLŇ
mléko 125 ml
mák mletý 150 g
krupicový cukr podle chuti
máslo 50 g
NA JABLEČNOU NÁPLŇ
jablka 4 ks oloupaná a nakrájená
krupicový cukr podle chuti
sůl troška
skořice mletá, podle chuti
rozinky 50 g propláchnuté
NA POVIDLOVOU NÁPLŇ
švestková povidla podle potřeby
rum tuzemák, na rozředění a dochucení
perník na strouhání, nastrouhaný, trocha – podle potřeby

Koláč flekanec (Kleksenkuchen)

Li
Li
Vloženo 28. 9. 2021
Líbí se mi
Koláč flekanec (Kleksenkuchen)
30-40 min.
Příprava
60+ min.
Vaření
Na 1 plech porcí
Ingredience
NA TĚSTO
droždí 0.75 kostky
krupicový cukr 100 g
mléko 200 ml vlažné, 180-200 g
mouka pšeničná hladká 250 g
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
sůl 5 g
máslo 100 g + na vymazání
citronová kůra nastrouhaná z 1 citronu
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
tvaroh měkký 500 g tučný, ve staniolu
krupicový cukr 80 g
sůl 1 špetka
máslo 50 g změklé
rum 2 PL tuzemák
rozinky 2 PL propláchnuté, namočené v rumu tuzemáku
NA MAKOVOU NÁPLŇ
mléko 125 ml
mák mletý 150 g
krupicový cukr podle chuti
máslo 50 g
NA JABLEČNOU NÁPLŇ
jablka 4 ks oloupaná a nakrájená
krupicový cukr podle chuti
sůl troška
skořice mletá, podle chuti
rozinky 50 g propláchnuté
NA POVIDLOVOU NÁPLŇ
švestková povidla podle potřeby
rum tuzemák, na rozředění a dochucení
perník na strouhání, nastrouhaný, trocha – podle potřeby

Koláč flekanec (Kleksenkuchen)

Jde o starý sudetský recept ztracený společně s německými obyvateli, naštěstí se ale zachoval v historických kuchařkách.

1

NA TĚSTO v míse rozetřete droždí, přidejte 1 lžíci cukru, 2 lžíce mléka a hladké mouky. Zakryjte a nechte cca 10 minut vzejít kvásek. Kvásek dejte do mísy robotu. Ve mléku rozkvedlejte žloutky. Přidejte zbylý cukr, obě mouky, sůl a mléko podle toho, jak mouka saje. Nakonec vložte rozpuštěné vlahé máslo a citronovou kůru a propracujte v hladké a nelepivé těsto. Přikryjte a nechte vykynout. 

2

NA TVAROHOVOU NÁPLŇ vyšlehejte společně dohladka tvaroh, cukr, sůl, máslo a rum, nakonec vmíchejte namočené rozinky. 

 
3

NA MAKOVOU NÁPLŇ vlijte do rendlíku mléko, přidejte mák a společně provařte do zhoustnutí, pak vsypte cukr podle chuti a zjemněte máslem. Nechte vychladnout.

4

NA JABLEČNOU NÁPLŇ poduste jablka s cukrem, solí a skořicí podle chuti, pak vmíchejte rozinky. Nechte vychladnout. 

5

NA POVIDLOVOU NÁPLŇ rozmíchejte povidla a rum, pokud jsou povidla příliš hustá, rozřeďte je troškou vody, pokud jsou řídká, zahustěte je strouhaným perníkem. 

6

Troubu vyhřejte na 180 °C. Menší plech nebo pekáč o rozměru 36 x 25 cm vymastěte máslem. Vykynuté těsto rozválejte a přeneste na plech nebo pekáč nebo jej rukama do formy vmačkejte tak, aby bylo až ke krajům. Střídavě pak na koláč nanášejte lžící od všech náplní tak, aby byl pořádně strakatý – poměr náplní můžete upravit podle své chuti. Koláč vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut. 

 

NĚCO NAVÍC

  • V náplních se meze nekladou, můžete přidat i drobenku, ořechovou náplň, hrušková povidla nebo džem. Džemy mají běžně tendenci z kynutého těsta v troubě stéct – u flekance je však sousedství tužších náplní, jako je tvaroh a mák, udrží na koláči. Dbejte jen na to, abyste džem nedávali těsně na okraj koláče.
  • Těsto si můžete zadělat i večer, nechat ho kynout přes noc v lednici a ráno koláč vytvarovat, naplnit a upéct – z pomalu kynutého těsta je koláč ještě chutnější. 
30-40 min.
Příprava
60+ min.
Vaření
Na 1 plech porcí
Ingredience
NA TĚSTO
droždí 0.75 kostky
krupicový cukr 100 g
mléko 200 ml vlažné, 180-200 g
mouka pšeničná hladká 250 g
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
sůl 5 g
máslo 100 g + na vymazání
citronová kůra nastrouhaná z 1 citronu
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
tvaroh měkký 500 g tučný, ve staniolu
krupicový cukr 80 g
sůl 1 špetka
máslo 50 g změklé
rum 2 PL tuzemák
rozinky 2 PL propláchnuté, namočené v rumu tuzemáku
NA MAKOVOU NÁPLŇ
mléko 125 ml
mák mletý 150 g
krupicový cukr podle chuti
máslo 50 g
NA JABLEČNOU NÁPLŇ
jablka 4 ks oloupaná a nakrájená
krupicový cukr podle chuti
sůl troška
skořice mletá, podle chuti
rozinky 50 g propláchnuté
NA POVIDLOVOU NÁPLŇ
švestková povidla podle potřeby
rum tuzemák, na rozředění a dochucení
perník na strouhání, nastrouhaný, trocha – podle potřeby

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
janinkad
janinkad 16. 10. 2021

moooc špinavého nádobí...ale vypadá moc pěkně

Odpovědět
MikiVod
MikiVod 12. 10. 2021

vypadá to na složitější recept na mě Ale jinak krása

Odpovědět
avatar
Věra Zelenková 5. 10. 2021

Moc pracné a hodně ingrediencí Mám raději jednodušší recepty Rychlovky

Odpovědět
dasenaK
dasenaK 4. 10. 2021

Bez máku bych to zkusila

Odpovědět
Lucka94
Lucka94 1. 10. 2021

Nápaditý recept

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 462
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.