Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

PF
PF
Vloženo 15. 9. 2016
Líbí se mi
60min min.
Příprava
30min min.
Vaření
4 zavařovací sklenice porce
Ingredience
jablka
3kg kg
cukr bílý, nebo třtinový
podle chuti ks
vanilkový pudink
půlka pytlíčku ks

Jablka, jablíčka, jabka aneb... Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?

PF
PF
Vloženo 15. 9. 2016
Líbí se mi
Jablka, jablíčka, jabka aneb... Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?
60min min.
Příprava
30min min.
Vaření
4 zavařovací sklenice porce
Ingredience
jablka
3kg kg
cukr bílý, nebo třtinový
podle chuti ks
vanilkový pudink
půlka pytlíčku ks

Jablka, jablíčka, jabka aneb... Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?

Uzrály nám jablka na malé jablůňce. Je to holka šikovná:o)

Minulý rok jsem neměla čas je zpracovat, a tak se jich spoustu vyházelo. Letos jsem si řekla, že se nic vyhazovat nebude. Ale co tedy s jablky, když je všechny nelze zkonzumovat za čerstva? Jako malá jsem měla velmi ráda jablečnou přesnídávku. Samotnou, a nebo s piškoty. Volba zpracování jablek byla jasná. Udělám domácí bio jablečnou přesnídávku. Děti budou nadšené a my dospělí si také pochutnáme…

Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?… Je to jednoduché, zdravé bez éček a příjemně zábavné…Pojďme na to…

 

Co potřebujete…

  • jablka nejlépe domácí chov :o) nestříkaná prostě BIO
  • cukr (krystal bílý, nebo třtinový) – nebo bez cukru(vhodnější je pak sladší odrůda jablíček)
  • vanilkový pudink (nebo bez pudinku)
  • velký hrnec a trochu vody na podlití.

 

Postup přípravy domácí jablečné přesnídávky…

  • jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců
  • oloupaná jablka, nakrájíme na čtvrtky
  • vezmeme větší hrnec a zaplníme jej jablky až po okraj a přikryjeme pokličkou
  • jablka podlijeme 5cm vody  (ne více, aby přesnídávka nebyla řídká)
  • jablka povaříme do změknutí (cca 20-30min)
  • rozmixujeme do hladka
  • do rozmixované jablečné kaše přidáme cukr (pokud cukr nechcete nebo nemůžete, nedávejte)
  • následně do kaše můžete nebo nemusíte, přidat půlku sáčku vanikového pudinkurozmíchaného v troše vody (kaše se více zahustí, chytne mírně vanilkovou chuť)
  • no a to je vše…
  • jablečnou přesnídávku plníme ještě horkou! do vyvařených skleniček s vyvařenými víčky
  • pečlivě zavíčkujeme 

 

Sterilizace? Ano, například takto …

V troubě

Sklenice naplníme, zalijeme vroucím nálevem a uzavřeme. Naskládáme na plech s vyšším okrajem (asi 4 cm). Sklenice se nesmí dotýkat. Dáme do trouby a zalijeme asi do 2–3 cm horkou vodou. Neměla by však být vroucí, protože by neprohřáté sklenice mohly prasknout. Troubu předehřejeme na 150°C, spodní i vrchní ohřev, vložíme plech se sklenicemi a zahříváme 15 min. Po této době přepneme na spodní ohřev, snížíme teplotu na 100° C a ohříváme dalších 20–25 min.
Po zavaření vyndáme sklenice a otočíme je na utěrce dnem vzhůru.Po vychladnutí otočíme zpět a poťukáme nehtem na víčko, mělo by vydávat jasný zvuk, ne dutý – to by znamenalo, že není dobře zavařená.

Pak vychladíte a chladné uložíme buď do lednice, nebo do sklepa či chladné místnosti. Odtud si přesnídávky odebírejte dle chuti a nálady…

 

Co s oloupanými slupkami od jablek? Rozhodně nevyhazovat…

Po slupkou je nejvíce vitamínů, zdraví prospěšných látek a vůbec byla by to velká škoda…

Jablečné slupky totiž obsahují velké množství vitamínu C !, ale také …

  • vápník
  • hořčík
  • železo
  • jablečné polyfenoly…mocné antioxidaty!!!
  • karoten
  • nenasycené mastné kyseliny a důležitou vlákninu

 

Slupky z oloupaných jablek usušte a připravte si doma lahodný a zdravý nápoj…

  • slupky usušte v troubě či sušičce a uschovejte v čisté, uzavíratelné nádobě
  • k přípravě šálku jablečného nápoje postačí hrst sušených slupek
  • přelijeme vařící vodou a přidáme cukr či med, nebo jen tak bez slazení, případně citron nebo limetku
  • do nápoje můžete použít i  bylinky- meduňku, heřmánek… 

    A víte že?…

    je vědecky prokázáno, že loupání jablek působí velmi pozitivně na soustředění a pro vystresované a deprimované jedince je to přímo balzám pro duši…:o) 

 

Takže loupání zdar a depresi nazdar!

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 25. 8. 2019

Není nad domácí přesnídávku z vlastní zahrádky

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 10. 8. 2018

super skúsim

Odpovědět
lemur
lemur 21. 11. 2017

Dobrý nápad. Vyzkouším.

Odpovědět
evionka
evionka 18. 9. 2016

Odpovědět
grenadka
grenadka 16. 9. 2016

Robievala som malej, ked bola maličká... ale len čisto zo sladuckych jablk, připadne stipky cukru

Odpovědět
PF
PF 16. 9. 2016

jasně čím méně cukru, tím lépe...když jsou sladká jablka, cukr netřeba

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 202
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.