Jablka, jablíčka, jabka aneb... Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?
Uzrály nám jablka na malé jablůňce. Je to holka šikovná:o)
Minulý rok jsem neměla čas je zpracovat, a tak se jich spoustu vyházelo. Letos jsem si řekla, že se nic vyhazovat nebude. Ale co tedy s jablky, když je všechny nelze zkonzumovat za čerstva? Jako malá jsem měla velmi ráda jablečnou přesnídávku. Samotnou, a nebo s piškoty. Volba zpracování jablek byla jasná. Udělám domácí bio jablečnou přesnídávku. Děti budou nadšené a my dospělí si také pochutnáme…
Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?… Je to jednoduché, zdravé bez éček a příjemně zábavné…Pojďme na to…
Co potřebujete…
- jablka nejlépe domácí chov :o) nestříkaná prostě BIO
- cukr (krystal bílý, nebo třtinový) – nebo bez cukru(vhodnější je pak sladší odrůda jablíček)
- vanilkový pudink (nebo bez pudinku)
- velký hrnec a trochu vody na podlití.
Postup přípravy domácí jablečné přesnídávky…
- jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců
- oloupaná jablka, nakrájíme na čtvrtky
- vezmeme větší hrnec a zaplníme jej jablky až po okraj a přikryjeme pokličkou
- jablka podlijeme 5cm vody (ne více, aby přesnídávka nebyla řídká)
- jablka povaříme do změknutí (cca 20-30min)
- rozmixujeme do hladka
- do rozmixované jablečné kaše přidáme cukr (pokud cukr nechcete nebo nemůžete, nedávejte)
- následně do kaše můžete nebo nemusíte, přidat půlku sáčku vanikového pudinku, rozmíchaného v troše vody (kaše se více zahustí, chytne mírně vanilkovou chuť)
- no a to je vše…
- jablečnou přesnídávku plníme ještě horkou! do vyvařených skleniček s vyvařenými víčky
- pečlivě zavíčkujeme
Sterilizace? Ano, například takto …
V troubě
Sklenice naplníme, zalijeme vroucím nálevem a uzavřeme. Naskládáme na plech s vyšším okrajem (asi 4 cm). Sklenice se nesmí dotýkat. Dáme do trouby a zalijeme asi do 2–3 cm horkou vodou. Neměla by však být vroucí, protože by neprohřáté sklenice mohly prasknout. Troubu předehřejeme na 150°C, spodní i vrchní ohřev, vložíme plech se sklenicemi a zahříváme 15 min. Po této době přepneme na spodní ohřev, snížíme teplotu na 100° C a ohříváme dalších 20–25 min.
Po zavaření vyndáme sklenice a otočíme je na utěrce dnem vzhůru.Po vychladnutí otočíme zpět a poťukáme nehtem na víčko, mělo by vydávat jasný zvuk, ne dutý – to by znamenalo, že není dobře zavařená.
Pak vychladíte a chladné uložíme buď do lednice, nebo do sklepa či chladné místnosti. Odtud si přesnídávky odebírejte dle chuti a nálady…
Co s oloupanými slupkami od jablek? Rozhodně nevyhazovat…
Po slupkou je nejvíce vitamínů, zdraví prospěšných látek a vůbec byla by to velká škoda…
Jablečné slupky totiž obsahují velké množství vitamínu C !, ale také …
- vápník
- hořčík
- železo
- jablečné polyfenoly…mocné antioxidaty!!!
- karoten
- nenasycené mastné kyseliny a důležitou vlákninu
Slupky z oloupaných jablek usušte a připravte si doma lahodný a zdravý nápoj…
Takže loupání zdar a depresi nazdar!
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Zaujímavý recept
pěkné
super
Není nad domácí přesnídávku z vlastní zahrádky