
Před rokem jsem si na jedné akci zakoupila nyní věhlasné ghí. Zachutnalo mi a tak si ho nyní připravuji sama. Podle ájurvédy je ghí nejlepší tuk na vaření, dobře se tráví, podporuje imunitu a má lepší skladbu mastných kyselin.
Máslo vložíme do kastrólku se silným dnem a pomalu ho začneme zahřívat (bez pokličky). Zahříváme ho na střední teplotu. Po chvíli se začně tvořit bílá pěna, kterou si obíráme zvlášť do skleničky (lze poté použít do těstovin, buchet, omáček, polévek...). Za další chvíli máslo zprůhlední a na dně se začne usazoval syrovátka, kterou poté od másla odfiltrujeme, stejně tak odpařujeme zahříváním přebytečnou vodu. Po zprůhlednění másla a usazení syrovátky můžeme máslo přefiltrovat do připravených čistých sklenic (pozor na přepálení tuku, zhnědnutí). Z 500 g másla dostaneme přepuštěním cca 350 g ghí. Cedíme přes sítko kam umístíme papírovou utěrku či 3 vrstvy gázy. Máslo uchovávám v lednici, ač postačí i chladnější místo. Krásně voní a nepřepaluje se. Máslo lze dochucovat i bylinkami či chilli. Vyzkoušejte.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Zaujímavý recept
pěkný recept
bezva
Dělám a nedám na něj dopustit