Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Malča
Malča
Vloženo 2. 10. 2018
Líbí se mi
10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
4 porce
Ingredience

Galetka čtyřikrát jinak. Sladké i slané verze!

Malča
Malča
Vloženo 2. 10. 2018
Líbí se mi
Galetka čtyřikrát jinak. Sladké i slané verze!
10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
4 porce
Ingredience

Galetka čtyřikrát jinak. Sladké i slané verze!

Představuji Vám galetku nebo také francouzsky galette a moje 4 verze. Mám pro Vás sladké i slané varianty, aby si každý přišel na své. Galetku můžete podávat jako dezert ke kávě nebo jako nevšední svačinku.

Ingredience na korpus

  • 190g hladké mouky
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce chladné vody
 Ingredience na náplně
  • 150g měkkého tvarohu
  • 30g malin
  • 30g borůvek
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 4 cherry rajčata
  • 1 vejce
  • 50g špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, oregano podle chuti

Postup přípravy

  1. Na přípravu těsta si prosejeme mouku do větší mísy a nakrájíme k ní na menší kousky studené máslo.
  2. Prsty utvoříme žmolenku. Práce by měla být co nejrychlejší, aby máslo moc nezměklo.
  3. Ke žmolence pak zapracujeme jedno vejce a jednu lžíci studené vody.
  4. Pokud by se Vám těsto nespojilo přidejte ještě jednu lžíci vody a nebo naopak pokud byste měli těsto moc mokré přisypte mouku. Ale mě se tento poměr osvědčil a měl by vyjít i Vám. 
  5. Hotové těsto dáme ještě na chvíli do lednice a připravíme si zatím náplň/náplně.
  6. Na špenátovou náplň si orestujeme špenát dosolíme, dopepříme podle chuti a přidáme rozmačkaný česnek.
  7. Na sladké galetky si rozmícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a očistíme ovoce.
  8. Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 4 přibližně stejně velké díly. 
  9. Z každého kusu těsta vyválíme kruhovou placku. S okraji si moc starostí nedělejte.
  10. Placky si přendáme na plech vyložený pečícím papírem a bude galetky plnit.
  11. Na dvě jsem rozdělila tvaroh a nakladla ovoce. Na jednu borůvky a na druhou maliny.
  12. Na třetí jsem pouze nakrájela rajčata na kolečka a posypala oreganem. Můžete potřít třeba i bazalkovým pestem.
  13. A na poslední jsem natřela náš připravený špenát ze kterého jsem udělala uprostřed galetky důlek. Do důlku pak už jenom rozklepla vajíčko, které jsem ještě mírně osolila.
  14. Takto připravené galetky dáme do vyhřáté trouby na 180°C na cca 15 minut. Dokud nebudou zlatavé.

Dobrou chuť!

Ještě více tipů a receptů najdete na mém blogu MySimpleDish.cz

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 27. 7. 2019

Vypadají úchvatně

Odpovědět
Womancare
Womancare 28. 2. 2019

Mňam! Určitě upeču.

Odpovědět
konatovka
konatovka 28. 2. 2019

Určitě budou výborně chutnat.

Odpovědět
Baculatá
Baculatá 4. 10. 2018

Super recept

Odpovědět
many
many 2. 10. 2018

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 204
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.