Domácí tatarská omáčka

Vytisknout recept
Během grilovací sezóny se hodí domácí tatarka. Ta moje má navíc jednu exotickou surovinu. Poznáte jakou?
Z vajec a oleje ručním mixérem připravíme majonézu, olej přidáváme po částech. Mixujeme, dokud směs nezhoustne. Pak po troškách přidáme umeocet, který má kyselo-slanou chuť, proto se přidává jako první. Dle chuti dosolíme nebo dochutíme citronovou šťávou.
Dále přidám najemno nakrájenou cibulku a sterilovanou okurku a dle chuti ještě opepřit bílým pepřem.
 
TIP:
Ume-boshi ocet – pryč s překyselením organismu!
Umeboshi jsou malé japonské švestičky, které obsahují velké množství vápníku, hořčíku a železa. Používají se jako lék při respiračních onemocněních, zažívacích obtížích, při snížené imunitě a na celkové ozdravení organismu.
Jak se vyrábí umeocet?
Umeocet se vyrábí tak, že jsou švestičky 2 roky naloženy v dřevěných sudech v soli. Po ukončení procesu jsou švestičky svraštělé, nasáklé solí a mají zvláštní slano-kyselou chuť. Tekutině, která se během tohoto procesu shromažďuje na dně sudu, říkáme umeocet.
Léčivé účinky umeoctu
Umeocet obsahuje velké množství enzymů, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá při celkové detoxikaci organismu, poruchách trávení, pálení žáhy, překyselení i bolestech hlavy.
Jak používat umeocet?
Na posílení a regeneraci organismu si můžeme dopřát tuto kúru – každé ráno nalačno (po dobu 6 týdnů) vypijeme 0,5 litru vlažné vody s přídavkem 1 lžičky umeocta. Při pálení žáhy si 1 lžičku umeocta zapijeme 1 dl vlažné vody.
Umeocet v kuchyni
Pár kapkami umeocta můžeme dochucovat zeleninové saláty, rýži, obiloviny a luštěniny. Pak již nemusíme pokrm solit.
2ks - Vejce
2dcl - Slunečnicový olej
ks - Himalájská sůl
1lžíce - Umeocet
špetka - Bílý pepř
1ks - Sterilovaná okurka
1ks - Cibule
ks - Šťáva z citrónu
příprava - 10
vaření - 10
Kategorie Chuťovka
Uvařila Zdeňka Zajíčková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account