Čokoládové suflé

Vytisknout recept
Troubu předehřejte na 180 °C.
Do misky prosejte špaldovou mouku, kakao a kypřicí prášek a misku dejte zatím stranou. Následně si vezměte tepluvzdorný hrnek, vymažte ho rozpuštěným kokosovým olejem a vysypejte třtinovým cukrem.
Nyní si ve vodní lázni* rozpusťte hořkou čokoládu a poté ji nechte alespoň 5 minut chladnout.
Mezitím si připravte sníh z bílků: bílky dejte do vyšší nádoby na šlehání, přidejte špetku soli a pomocí ručního šlehače z bílků vyšlehejte tuhý sníh – dostatečně vyšlehaný bude tehdy, když po vytažení metličky zůstane ve sněhu stát špička, jejíž konec se neohýbá dolů. Hotový sníh přemístěte do mísy. Až bude mít čokoláda teplotu tak akorát (což si můžete ověřit tím, že když do čokolády namočíte prst, nespálíte se), opatrně ji zapracujte do sněhu v míse – nejlépe pomocí silikonové stěrky.
Až vytvoříte jednobarevnou, kompaktní a nadýchanou směs, přisypte do mísy směs mouky, kakaa a kypřicího prášku a vše znovu opatrně promíchejte. Výsledné těsto přemístěte do vymazaného a cukrem vysypaného hrnku, okraje hrnku otřete prstem, hrnek vložte do předehřáté trouby a pečte přesně 18 minut při 180 °C.
TIP: Hotové suflé můžete podávat se lžící zakysané smetany nebo s rozvarem z lesního ovoce.
*Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte trochu vody (jen tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a přiveďte k varu; mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, zasuňte do hrnce misku s čokoládou a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit nad horkou párou.
Nutriční informace na 1 porci: 340 kcal | 14 g bílkovin | 27 g sacharidů | 19 g tuků
15g - celozrnné špaldové mouky hladké
10g - holandského kakaa
1lžička - kypřicího prášku do pečiva
1lžička - kokosového oleje (rozpuštěného)
2lžička - třtinového cukru
25g - hořké čokolády (min. 80%)
2ks - vaječné bílky (pokojové teploty)
1špetka - sůl
1ks - tepluvzdorný hrnek (objem cca 200 ml)
příprava - 20
vaření - 20
Kategorie Chuťovka
Uvařila Nikola Sladká

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account