Chléb plný zdraví a semínek

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka
Čas přípravy 2 hours
Čas vaření 1 hour
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 3 a 1/2 hrnek Hladká mouka
  • 21 g Droždí
  • 2 hrnek Voda
  • 1 lžička Sůl
  • 1 hrnek Loupané mandle
  • 1 hrnek Vlašské ořechy
  • 1 hrnek Slunečnicová semínka
  • 2 lžíce Chia semínka
  • 2 lžíce Goji
  • 4 ks Čerství tymián
  • 1 špetka Kmín
  • 1 špetka Cukr krupice - do kvásku

Instrukce

  • Milé Ženy,
    pokud je také základem vašeho jídelníčku chléb, tak tento recept je určený právě pro vás.
    Je nadupaný zdravím a semínky, které dodávají pečivu nezaměnitelné aroma a chuť.
    Pojďme si jej upéct.
    Co budeme potřebovat:
    Hladkou mouku
    (Babiččinu volbu na kynutá těsta), kdo má raději celozrnnou, může nahradit BIO přeničnou -
    3 a 1/2 hrnku
    Droždí
    (půlka kostky) -
    21 g
    Teplá voda - 2 hrnky
    Cukr 
    krupice - špetka do kvásku
    Připravíte si kvásek:
    do
    hrnku teplé vody přidáte trošku cukru a rozdrobíte droždí
    necháte vzkypět
    - cca 5 minut
    Dále budete potřebovat:
    Čerstvý tymián - 4 větvičky
    Kmín
    Kustovnici čínskou (zvanou GOJI) - 2 PL
    CHIA semínka - 2 PL
    Semelete si slunečnicová semínka, vlašské ořechy a mandle na jemném mlýnku (nebo v robotu).
    1 hrnek loupaných mandlí
    1 hrnek slunečnicových semínek
    1 hrnek vlašských ořechů
    Do mísy si nasypete mouku, osolíte a přidejte namletá jádra. Promíchejte. Dodejte lístky z čerstvého tymiánu a kmín.
    Kustovnici čínskou - sušené plody si tak na 5 minut namočte v teplé vodě, aby změkla. Pak je přisypte ke směsi mouky a semínek. Přidejte CHIA semínka a druhý hrnek teplé vody.
    Vlijte vzešlý kvásek a všechny suroviny pečlivě prohnětejte.
    Dejte vykynout na teplé místo na cca hodinu a půl.
    Troubu si předehřejte na 200 °C.
    Zkynuté těsto vyndejte na vál a důkladně znovu prohnětejte. Vytvořte bochník, který nechejte na pekáči (vyložený pečícím papírem) ještě dokynout. Stačí 5 minut.
    Vložte do rozpálené trouby a pečte cca 1 hodinu. Prvních 5 minut pečte na 200 °C, pak teplotu snižte na 180 °C a při ní dopečte.
    Chléb je bohatý na vlákninu, omega 3 - mastné kyseliny a vitamíny skupiny B díky slunečnicovým jádrům a vlašským ořechům.
    Dobrou chuť!
    TIP: skvěle chutná namazaný máslem a domácí zavařeninou
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account