
Farmářské trhy začínají konečně nabízet první letos vypěstované suroviny – medvědí česnek a ostatní bylinky, patří k prvním vlaštovkám z čerstvých surovin od českých farem. Kopřivy (opravdu malinké cca 10 cm vysoké) jsem si nasbírala na okraji louky.
První věc, co musíme udělat, je spařit mladé kopřivy. Krátce je zalijeme horkou vodou, a tak zamezíme požahání na jazyku. Při tepelné úpravě to samozřejmě není potřeba.
Všechny zelené ingredience dáme společně s olejem do nádoby tyčového mixéru a rozšleháme na jemné pesto. Na závěr přidáme sýr a oříšky a rozmixujeme, tak, jak máme strukturu pesta rádi – já nahrubo. Sůl a citron dáme uplně na závěr dle chuti (a slanosti parmesanu).
Pesto používáme nejčastěji na těstoviny, ale když si s ním namažete čerstvý kváskový chleba, nebo bulku na burger, nešlápnete vedle!
V lednici pesto vydrží 2-3 týdny, tedy pokud ho dříve nesníte...
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
také dělám
Zaujímavý recept
vyzkouším
Super tip