Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Alina
Alina
Vloženo 28. 9. 2020
Líbí se mi
- min.
Příprava
- min.
Vaření
- porcí
Ingredience

Babičky a jablka

Alina
Alina
Vloženo 28. 9. 2020
Líbí se mi
Babičky a jablka
- min.
Příprava
- min.
Vaření
- porcí
Ingredience

Babičky a jablka

Co s letošní úrodou? Pojďme se podívat, jak jablka upravovaly naše babičky a co všechno z nich dovedly vykouzlit. Dokázaly si poradit dokonce i s jablky scvrklými nebo zmrzlými. Pojďte se mnou znovu zapátrat po radách z časů minulých, které nám však mohou být nápomocny i dnes a inspirujme se. Poslouží nám k tomu kniha rad a pokynů pro úsporné vedení domácnosti z roku 1947.

Rada první:

Jablka dostanou ananasovou příchuť, zabalíme-li je do bezových uschlých květů.

Rada druhá:

Jablka, jež se dávají v řezech do salátů, neztrácejí původní barvy, pokapou-li se citronem.

Rada třetí:

Jablka scvrklá se lépe loupají, ponoříme-li je na chvíli do horké vody.

Rada čtvrtá:

Ze šťavnatých letních jablek lze připraviti výborný nápoj. Vaří se ve vodě tak dlouho, až se rozpadávají, pak se pasírují hustím sítem, osladí cukrem a okoření citronovou šťávou. Opeče se černý chlebíček (na 1 litr šťávy 2 středně velké krajíčky), vloží pak do hluboké mísy, poleje šťávou a postaví do chladna. Po dvou hodinách stáhne se šťáva a předkládá k pití.

Rada pátá:

Jablka zmrzlá položíme do ledově studené vody. Po odstranění ledové vrstvy, která se kolem nich utvořila, a po řádném osušení jsou pak jablka zcela dobrá. Dlouho však nevydrží. Nutno jich tedy rychle upotřebiti.

 

Dodejme, že jablka obsahují vitamín C a také železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík a další látky prospěšné pro nás organismus jako například vlákninu nebo antioxidanty. Jablka mají protizánětlivé vlastnosti a pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou, ale také s revmatismem nebo dnou. Jablečný ocet pomáhá při odbourávání tuku a užívá se při redukčních dietách. Jablko je prostě lepší než kdejaké exotické ovoce.

Reprodukce. Pixabay

- min.
Příprava
- min.
Vaření
- porcí
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
heluska
heluska 18. 10. 2020

Miluji jablka s mrkví.

Odpovědět
kosanka
kosanka 4. 10. 2020

zabalit do do bezových květu velmi zajímavé

Odpovědět
Nika 2019
Nika 2019 30. 9. 2020

Bez jablek u nás ani ránu...

Odpovědět
JanouskovaB27
JanouskovaB27 29. 9. 2020

Odpovědět
avatar
Věra Zelenková 29. 9. 2020

Supr

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 393
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.