Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Alina
Alina
Vloženo 6. 9. 2020
Líbí se mi
- min.
Příprava
- min.
Vaření
- porcí
Ingredience

Babičky a houby

Alina
Alina
Vloženo 6. 9. 2020
Líbí se mi
Babičky a houby
- min.
Příprava
- min.
Vaření
- porcí
Ingredience

Babičky a houby

Pojďte se mnou zapátrat po radách z časů minulých, které nám však mohou být nápomocny i dnes a inspirujme se. Poslouží nám k tomu kniha rad a pokynů pro úsporné vedení domácnosti z roku 1947. Už naše babičky chodily na houby. Pojďme se podívat, jak je připravovaly.

Co babičky věděly o houbách:

Výživná hodnota hub je větší, než byla do nedávna uváděna. Mladé a čerstvé houby jsou nejen stravitelné, nýbrž i výživné, dovedou dočasně nahradit maso a mohou z jídel, částečně chudých svým obsahem látkovým a chuťovým, učiniti jídla hodnotná a k výživě člověka mnohem vhodnější. Domácí chléb se syrovými houbami, anýzem a kmínem kořeněný posiluje k další chůzi a práci v lesích a na poli.

K houbám se hodí:

Ovoce peckovité, brambory, rýže, zeleniny, ořechy.

Nehodí se:

Vejce, sýry, cukr, ovoce bez pecek.

Nejezme nikdy hub, které dobře neznáme. Nejezme ani z hub, jež dobře známe, houby staré, červivé. Jen čerstvé, zdravé houby jsou vhodné k jídlu. Jídla houbová se nemají ohřívati. Usušené houby se mají uschovati v suchu. Zplesnivělé nejsou více upotřebitelné. Sušené houby jsou skutečně nezávadné teprve až dokonale vyschnou.

Sušení hub:

Houby nařežeme na tenké plátky a necháme pokud možno uschnouti na slunci. Gázovinou je chráníme před mouchami. Vydrží velmi dlouho v plátěném sáčku. Jiný způsob: Zhotovíme si z latěk rám, přes který napneme tzv. organtýn (Pzn: řídká tkanina plátnové vazby, fáčovina). Rám položíme na nějakou podložku, aby vzduch měl k houbám přístup i zespodu a tence nakrájené houby skládáme kousek po kousku na napjatou látku. Tak sušené houby zůstanou bílé a uschnou za půl dne. Za špatného počasí je můžeme sušiti i při vaření na kamnech.

 

Reprodukce: Pixabay

 

 

 

- min.
Příprava
- min.
Vaření
- porcí
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 19. 9. 2020

zajímavé

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 7. 9. 2020

zajímavé...jinak jsme sušili před odjezdem na dovolenou dva dny houby

Odpovědět
kosanka
kosanka 7. 9. 2020

právě suším 80 hřibu

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 7. 9. 2020

Jsem houbařkou již dlouho přes 50 let. Od malinka jsme s rodiči chodili na houby, ale i tak díky za připomnetuí

Odpovědět
sipeji
sipeji 7. 9. 2020

To se bude hodit - začal houbařský čas.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 092
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.