
Avokádo tvoří z 80% tuk. Jedno avokádo obsahuje přes 60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin, zhruba 10 % polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Mononenasycené a mastné kyseliny jsou pro tělo velmi prospěšné a právě jich tu je více než 3/4, což je vynikající poměr. Avokádo obsahuje obrovské množství vitamínu – podívejme se na to, kolik procent denní doporučené dávky obsahuje jeden kus:
Vitamin K1 – 35 %
Vitamin B9 – 30 %
Vitamin C – 20 %
Vitamin B5 – 20 %
Draslík – 20 %
Vitamin B6 – 20 %
Vitamin E – 15 %
Hořčík – 10 %
Mangan – 10 %
Dobře zralé (ready to eat) avokádo rozpůlte, poloviny od sebe oddělte a ostří nože zasekněte do pecky - tak jí bez problémů z plodu vyndáte. Nakrájejte avokádo na plátky a pokapte citronovou šťávou (ta zaručí že ovoce nezhnědne). Uvařte si vejce tak, jak je máte rádi (já na hniličku) a uvařené vejce nechte chvilku stát v ledové vodě - snáze je pak oloupete. Oloupaná vejce pokrájíme na silnější plátky.
V topinkovači nebo na pánvi si opečte oblíbený chleba, zakápněte olivovým olejem, poklaďte plátky avokáda a navrh dejte vejce.
Nezapomeňte posypat praženými piniovými oříšky a posolit kvalitní solí (napr. Maldonská vločková sůl) kdo chce, přidá čerstvě mletý pepř, řeřichu nebo jinou bylinku a supersnídaně je hotová.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
nádherné
Zaujímavý recept
super
To zní docela zajímavě. Něco takového budu muset vyzkoušet. Díky za tip. Musím se přiznat, že já si avokádo v poslední době hodně oblíbila. Myslím si, že k tomu velmi přispěl i tento návod, na který jsem před časem narazila: https://napovime.cz/navod/jak-jist-avokado/