
Milé ženy,
chci letos poprvé na Vánoce udělat domácí "vaječňák", moje maminka ho miluje. Nevím ale, jak na něj. Na netu je spousta receptů, ale tak od čeho se tady máme, že?
Takže, prosím, kdo má svůj tradiční recept, poraďte, jak na něj.
Díky a krásný adventní čas!
Petra
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Je to rychlovka !
Já jsem vaječný likér nikdy neměla
Luxusní
Žloutky a dřeň z vanilkového lusku vyšlehejte do pěny (pokud budete přidávat cukr, teď je vhodná chvíle). Jakmile je vyšleháno, pomalu na nízké otáčky přilijte salko a nakonec smetanu s mlékem. Nalijte do hrnce se silným dnem a na mírném plameni zahřívejte do zhoustnutí. Trvá to asi 30minut – jde o to, aby žloutky prošly tepelnou úpravou. Jak moc vám směs zhoustne závisí na přidání cukru a jak tučné použijete mléko. Když je směs hotová, napusťte do dřezu studenou vodu, do ní vložte hrnec a míchejte směs do vlažna. Nakonec přidejte podle chuti rum. Nejlepší je pár dní uleželý, ale nedělejte si naděje, že to vydržíte
No, vy jste skvělá, Amando! Díky moc. Tohle se mi líbí, že to projde tepelnou úpravou. O víkendu zkusím a učiním pokus o týdenní uležení. To bude dobrý trénink pevné vůle.
Tak jsem ho právě dovařila a do Štědrého dne bude v lednici, aby se uležel. jen mě teda přišel hrozně řídký, tak snad ještě zhoustne.