Sezóna dýní je v plném proudu. Že je kupujete jen na ozdobu a jejich konzumace vás nijak zvlášť neláká? Pak vězte, že je to škoda. Své tělo totiž připravujete o chutný zdroj cenných látek, které přispívají k našemu zdraví.
Proč dát dýním šanci i na talíři?
Zdravé oči i silná imunita
Dýně jsou skvělým zdrojem betakarotenu, který naše tělo přeměňuje na vitamin A. A ten je důležitý především pro zdraví očí a také krásnou pleť. Kromě toho je silným antioxidantem, který působí protizánětlivě a pomáhá imunitnímu systému tím, že bojuje s volnými radikály v našem těle. Už množství dýně odpovídající asi polovině šálku obsahuje téměř 100 procent denní dávky vitaminu A.
Krásná pleť a prevence chřipky
Všichni víme, jak je pro naše tělo důležitý vitamin C. Hraje důležitou roli v tvorbě kolagenu, jenž potřebujeme pro krásnou a pevnou pokožku, ale také podporuje zdravý imunitní systém, což se hodí nejen na podzim, kdy mají dýně sezónu a kdy většina z nás začíná bojovat s nachlazením.
Bystrý mozek a dostatek sil
Když zpracováváte dýni, vyhazujete z ní semínka? Chyba! Připravujete se tak o skvělý zdroj bílkovin, vlákniny, ale hlavně některých důležitých minerálů, především železa. To je důležité pro „přepravu“ kyslíku v našem těle a jeho nedostatek způsobuje chudokrevnost. Dýňová semena také obsahují omega-3 mastné kyseliny, které využije naše srdce a také mozek. A co je nejlepší? Když dýňový semena lehce orestujete na pánvi, získáte zdravou, křupavou a úžasně chutnou svačinku (nebo chroupání k televizi).
Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account