Pokud se snažíte zhubnout nějaké to kilo, možná víc než obvykle dbáte na vyvážené stravování. Vaší snahou by mělo být snížení kalorického příjmu, zvýšení jeho výdeje, ale také pocit běžného zasycení. Jaké ovoce si můžete vrc


hovatě dopřávat i v období redukce? A která zelenina má nejméně kalorií?

  Během redukčního jídelníčku bývá naší snahou omezit příjem “rychlých” sacharidů, zvýšit příjem bílkovin a nezapomínat ani na zdravé tuky. Krom toho je třeba pravidelně doplňovat potřebné vitaminy a minerální látky. 
Ovoce a zelenina by měly být samozřejmou součástí běžného jídelníčku, o tom redukčním to platí dvojnásob. V tomto období byste měli jejich příjem znásobit, protože právě zelenina (a v menší míře ovoce) vám prokážou velmi dobrou službu. Tyto potraviny zasytí, doplní často chybějící vlákninu, vitaminy a zpravidla nebývají ani příliš kalorické. Některé dokonce obsahují tak málo energie, že si je můžete dopřávat vrchovatě.
Ovoce 
Jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce jsou bezesporu jahody. Skvělá zpráva je, že si jejich chuť můžete užívat třeba i v době redukční diety. Ze 100 gramů jahod získáte přibližně 38 kcal. Jahody obsahují velké množství vody, vitaminu C, draslíku, železa a organických kyselin. Jsou plné antioxidantů, zpomalují stárnutí a snižují hladinu škodlivého cholesterolu. K tomu údajně zvyšují sexuální výkonnost. 
Grep se možná netěší tak velké oblibě jako jahody či maliny, ale v počtu kalorií a ozdravnými účinky na lidské tělo si s nimi rozhodně nezadá. 100 g těchto citrusů obsahuje maximálně 40 kcal. Grep vás zásobí vitaminy C, B1 a K, součástí ovoce jsou i blahodárné flavonoidy. Grapefruit navíc zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, odvodňuje, snižuje hladinu “zlého” cholesterolu a působí proti některým civilizačním chorobám. Příznivě ovlivňuje pokožku a údajně pomáhá také s nespavostí. 
Zelenina
Meloun je plodová zelenina, která svou nasládlou chutí často vzbuzuje dojem, že jde o ovoce. Už samotný název potvrzuje, z čeho především jsou plody tvořeny. Obsahuje totiž minimálně 90 % vody, k tomu kyselinu listovou, vápník, železo, vitaminy A, B a C. Obsahuje jen velmi malé množství cukru. Doporučuje se při snižování nadváhy, protože ve 100 gramech se nachází pouhých 28 kcal. Spolehlivě zažene žízeň i hlad, má pozitivní účinek na zažívání a působí močopudně.
 
Klasika, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Salátové okurky patří k oblíbeným a zdravým potravinám, jejichž ohromnou výhodou je vysoký obsah vody a velmi nízká kalorická hodnota. 100 g čerstvých okurek znamená pouhých cca 15 kcal a 95 % vody. Okurky navíc obsahují cenné minerály jako jod, draslík, dále kyselinu listovou a řadu vitaminů. Vysoký je také podíl vlákniny. Okurky působí proti otokům, detoxikují organismus, bojují proti “zlému” cholesterolu a usnadňují trávení.
Výčet nízkoenergetických druhů zeleniny uzavírá čínské zelí. Má jen asi 15 kcal ve 100 g a jeho ohromnou předností je schopnost uchovat vitaminy v průběhu celé zimy. Obsahuje zejména vitamin C, je také dobrým zdrojem vitaminů skupiny B. Z minerálů je významný draslík, hořčík, vápník, železo a menší množství sodíku. Příznivě ovlivňuje zažívání, dobré je pro oči, zuby a kosti. 
 
 
Tak ať se daří milé dámy….. *heart**wine*
 
 
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account