Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 30. 7. 2021
Líbí se mi

Trendy recept: upečte si mechový dort se špenátem

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 30. 7. 2021
Líbí se mi
Trendy recept: upečte si mechový dort se špenátem

Trendy recept: upečte si mechový dort se špenátem

Z tohoto dortu až oči přecházejí, skvěle chutná a hlavně – zvládne ho opravdu každý. Vyzkoušejte ho sami a překvapte své blízké barevně originálním dezertem „Happy Moss Spinach Cake“!

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský si recept na tento dezert přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil jako kuchař a cukrář špičkových hotelů pro náročnou klientelu. „Zelená barva je pro dezert hodně neobvyklá, o to víc jím překvapíte. Výrazné barvy docílíte díky špenátu. Může se zdát, že dort a špenát se k sobě nehodí, ale nemusíte mít obavy. Špenát je chuťově neutrální. Navíc je zdravý, obsahuje například vitamíny A, B, C a také draslík, měď, železo, hořčík, mangan i prospěšnou vlákninu. K přípravě mechového dortu použijte raději baby špenát, který nemá velké a silné stonky,“ doporučuje Tomáš Kunovský.

Recept: Mechový dost se špenátem

Suroviny:

300 g baby špenátu (konečná váha po tepelné úpravě a rozmixovaní) 

2 citrony (nastrouhaná kůra a šťáva) 

4 ks vajec

230 g cukru krupice

260 g slunečnicového oleje

150 g hladké mouky 

150 g polohrubé mouky

1 kypřicí prášek do pečiva

Na krém: 

200 g termizovaného sýru (Philadelphia, Lučina) 

100 g mascarpone 

50 g cukr krupice

10 ml vanilkové esence (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku, případně ½ sáčku vanilkového cukru 

Na ozdobu:

čerstvé lístky máty

plátky kandovaného citronu

Postup:

1. Baby špenát spaříme a hned zchladíme v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Následně ho zpracujeme do pyré v mixéru, přidáme citronovou kůru a šťávu.

2. Z vajec a cukru vyšleháme pěnu, přidáme olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr přidáme špenátové pyré. 

3. Těsto nalijeme do dortové formy (průměr do 20 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. „Při pečení může zelená barva zvenčí slábnout, ale nemusíte mít obavy – uvnitř stále zůstává v plné síle,“ ujišťuje šéfkuchař Tomáš Kunovský.

4. Než se korpus upeče, připravíme si krém na dohotovení dortu – smícháme termizovaný sýr či žervé s cukrem a mascarpone a vše utřeme v hladký krém.

5. Z upečeného korpusu odřízneme po vychladnutí horní část, abychom povrch zarovnali. Z těchto odřezků připravíme rozemnutím v ruce drobenku, která na závěr skvěle poslouží jako atraktivní dekorace. 

6. Korpus podélně rozřízneme na třetiny, mezi jednotlivé díly natřeme připravený krém a postupně vrstvíme. Na závěr ozdobíme drobenkou, mátou, plátky citronu nebo jinou surovinou, která s dezertem barevně ladí.

Foto: archiv

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Siraellen
Siraellen 4. 8. 2021

vypadá božsky

Odpovědět
lemur
lemur 2. 8. 2021

Vypadá krásně, vyzkouším.

Odpovědět
Li
Li 1. 8. 2021

mňam

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 31. 7. 2021

Ta zelená barva je opravdu nezvyklá na dort. Ale proč ne, vyzkoušet se má vše.

Odpovědět
sipeji
sipeji 31. 7. 2021

Tak to je opravdu nádhera.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
100 483
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.