Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 17. 7. 2021
Líbí se mi

Sezóna levandule je tady. Co si z ní můžete připravit v kuchyni?

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 17. 7. 2021
Líbí se mi
Sezóna levandule je tady. Co si z ní můžete připravit v kuchyni?

Sezóna levandule je tady. Co si z ní můžete připravit v kuchyni?

Voňavá levandule je právě v plném květu, tak bych vám ráda nabídla několik receptů na domácí zavařeniny ovoněné právě touto středomořskou bylinou.

Domácí levandulový sirup

Potřebujete:

100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek), 1 BIO citron, 200 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta, 1 lžička kyseliny citronové Labeta, 150 g třtinového cukru

Postup:

Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin. Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Ostružinový džem s levandulí 

Co potřebujete: 

500 g ostružin, 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti), 1 citrón, 2–4 snítky levandule (nebo 1–2 lžičky sušené), 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta (nebo Jamfix 3:1 Labeta - viz. tip) 

Postup:

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem a tím je sterilizovat. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí). Poté přidejte ovocný pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20–30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitamíny). Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).

Borůvkovo-levandulový sirup

Co potřebujeme:

0,5 l borůvek, 300 g Třtinového želírovacího cukru Labeta, 0,5 lžičky Kyseliny citronové Labeta, pár stonků levandule, půlka citronu, případně voda na doředění

Postup:

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.

Foto: Shutterstock, archiv

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 21. 7. 2021

Také miluji levanduli.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 18. 7. 2021

levanduli mám moc ráda

Odpovědět
sipeji
sipeji 18. 7. 2021

Dělám z levandule sirup a báječné sušenky

Odpovědět
potkanek
potkanek 17. 7. 2021

dávám hlavně do prádla

Odpovědět
k.eva
k.eva 17. 7. 2021

Zajímavá inspirace

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 458
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.