Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 29. 5. 2021
Líbí se mi

Sezóna bezu se blíží! Připravte si doma lahodné bezové dobroty

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 29. 5. 2021
Líbí se mi
Sezóna bezu se blíží! Připravte si doma lahodné bezové dobroty

Sezóna bezu se blíží! Připravte si doma lahodné bezové dobroty

Bez je naprosto nedoceňovanou tajnou ingrediencí našich babiček. Možná také proto mnohým z nás připomíná díky své vůni dětství. Jedná o superpotravinu, která je skvělou podporou našeho imunitního systému. Využijte i vy to nejlepší, co nám příroda v tomto období může nabídnou, a připravte si doma lahodné domácí bezové dobroty. 

Bezový sirup 

Potřebujeme:

4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 1 lžička Kyseliny citronové Labeta, 4 BIO citrony, nebo citrony bez kůry, bezové květy

Postup:

Den předem svaříme vodu, a necháme ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložíme květy, které jsme pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty, přidáme plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Necháme macerovat a druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjeme, a naplníme vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáme nalít do nich sirup. Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažíme po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřeme čistým alkoholem. Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Džem z bezových květů

Potřebujeme:

Na sirupový základ: 200 g třtinového cukru, 800 ml vody, šťáva z 1 citronu, 20 bezových květů

Na džem: trocha zázvoru podle chuti, kůra a šťáva z 1 citronu, 2 Želírfixy 2:1 Labeta, kvítky ze 2 velkých bezových květů 

Postup: 

Sirupový základ

Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Jablečný džem s bezovými květy 

Co potřebujete: 

Na sirupový základ: 200 g třtinového cukru, 800 ml vody, šťáva z 1 citronu, 20 bezových květů

Na džem: 1,25 kg oloupaných nakrájených jablek, trocha zázvoru podle chuti, kůra a šťáva z 1 citronu, Želírfix 2:1 Labeta, Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta, kvítky ze 2 velkých bezových květů

Postup: 

Sirupový základ

Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Foto: Shutterstock, archiv Labeta

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 1. 6. 2021

Dělám kosmatice.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 30. 5. 2021

jsem alergik, tak se mu raději vyhnu

Odpovědět
potkanek
potkanek 29. 5. 2021

taky jsem alergik, tak nic pro mě

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 29. 5. 2021

jsme alergici, tak z něho nic nedělám...

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 29. 5. 2021

už se na to chystám

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
98 180
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.