Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 22. 9. 2021
Líbí se mi

Připravte se na dýňovou sezónu: jaké jsou nejoblíbenější druhy dýní, k čemu se hodí a jaké mají benefity pro vaše zdraví?

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 22. 9. 2021
Líbí se mi
Připravte se na dýňovou sezónu: jaké jsou nejoblíbenější druhy dýní, k čemu se hodí a jaké mají benefity pro vaše zdraví?

Připravte se na dýňovou sezónu: jaké jsou nejoblíbenější druhy dýní, k čemu se hodí a jaké mají benefity pro vaše zdraví?

Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na naše zdraví a regenerují a posilují organismus. Jejich energetická hodnota je velmi nízká, protože obsahují 90-95 % vody. Obsahují velké množství vlákniny, která dodává pocit sytosti. Dužina je velmi bohatá na vitamín C a provitamin A, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. Dýňová semínka jsou bohatá na tuky a obsahují i cenné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a větší množství zinku.

Stopy kultivace dýní se objevují již někdy tři tisíce let před naším letopočtem v Mexiku – je to tedy jedna z nejstarších pěstovaných plodin. Oblíbili si je již staří Egypťané, Řekové a Římané, ale jejich pěstování se rozšířilo až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Traduje se, že k rychlému rozšíření nevědomky přispěli právě námořníci, kteří se jimi živili na dlouhých plavbách, protože dobře uskladněné dlouho vydrží.

Dýně Hokkaido 

- výborná pro přípravu polévek a omáček, lze ji uvařit i jako přílohu místo brambor

Dýně muškátová 

- vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky  

Dýně máslová 

- má oříškovou chuť a je vhodná na pomazánky, omáčky i do koláčů

Dýně špagetová

- vláknitá dužnina po tepelné úpravě skvěle supluje špagety

 

Dýně Sweet Dumpling 

- vhodná na sladké pečení, omáčky i zavařeniny

Dýně mexická 

- vhodná k zavařování, k výrobě džemů, vhodná je i jako halloweenská dekorace 

 

Patizon 

- nejchutnější je nakrájený na plátky, obalený v trojobalu a smažený jako řízek

Z dýní můžete připravit skvělou polévku, omáčku, zavařit je nebo zapéct v troubě. Ideální jsou také do salátů, koláčů nebo sušenek. Tradiční i méně známé recepty s dýněmi najdete na webu www.kaufland.cz

Foto: Shutterstock, archiv

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
moly
moly 30. 11. 2021

nejradsi mam hokaido, nemusi se loupat

Odpovědět
k.eva
k.eva 25. 9. 2021

Dýni máme rádi

Odpovědět
sipeji
sipeji 23. 9. 2021

Dýni máme moc rádi, hlavně polévka by mohla být denně.

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 22. 9. 2021

Dýni můžu jíst ve velkém

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 22. 9. 2021

dýně milujeme, a je mi jedno, jaký druh to je

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
102 534
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.