Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 14. 6. 2021
Líbí se mi

Objevte dávno zapomenuté chutě potravin jako jsou jáhly, pohanka nebo špalda

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 14. 6. 2021
Líbí se mi
Objevte dávno zapomenuté chutě potravin jako jsou jáhly, pohanka nebo špalda

Objevte dávno zapomenuté chutě potravin jako jsou jáhly, pohanka nebo špalda

Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.

O špaldě, jáhlech či pohance se povídá, že v chladnějších dnech svedou prohřát organismus. Navíc obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Jednou z největších výhod těchto plodin je ale bezesporu jejich široká využitelnost. Ať už hledáte alternativu ke kávě, sirup na slazení nebo jen chcete novou kvalitní přílohou zpestřit svůj jídelníček. Na co se tedy tyto staročeské potraviny dají využít a jak je můžete zpracovat?

Pohanka

Přirozeně bezlepkovou pohanku seženete v různých variantách, od krupek, lámanky až po mouku. Přezdívá se jí lék, protože obsahuje řadu důležitých látek. Jako třeba zinek, draslík či vitaminy B1 a B2. Pohanka má specifickou jemně oříškovou chuť, která vynikne, například když lámanku povaříte s mlékem do husté kaše. Tu pak můžete dosladit medem, přidat oříšky, oblíbené ovoce a výbornou snídani máte na stole. Kaši lze uvařit i na slano s opečenými kousky slaniny a česneku. Pohanka se skvěle hodí také do zeleninových polévek či salátů.

Jáhly

Naši předkové si vyloupaná semena prosa dopřávali velmi často. Opět jde o bezlepkovou potravinu, vhodnou i pro celiaky. Jáhly obsahují cenné složky jako draslík, hořčík či fosfor, a navíc jsou lehce stravitelné. Před vařením se doporučuje propláchnutí horkou vodou, čímž je zbavíte jejich přirozeně hořké chuti. Díky tomu, že se dobře rozváří, z nich lze připravit například placičky, hodí se ale i do salátů.

Pokud chcete vyzkoušet pravý staročeský recept, vsaďte na sladký jáhelník.

Recept:

-        Z 200 gramů jáhel uvařte v mléce nebo vodě kaši, kterou nechte vychladnout.

-        Připravte si oblíbené ovoce, k loupanému prosu se nejlépe hodí švestky, hrušky či jablka.

-        100 gramů cukru se žloutky ze třech vajec utřete do pěny a bílky se špetkou soli do hustého sněhu. Jáhlovou kaši promíchejte nejprve se žloutkovou směsí a pak zlehka vmíchejte sníh.

-        Na dno vymazané zapékací mísy rozetřete polovinu jáhlové hmoty, poklaďte ji ovocem a přikryjte rovnoměrně zbytkem kaše.

-        Pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů po dobu 55 minut.

-        Hotový jáhelník můžete poprášit skořicovým cukrem.

Špalda, tritikále

Nešlechtěný druh pšenice, špalda, se od té klasické liší jak složením, tak i chutí, která připomíná oříšky. Je bohatá na minerály a organismus si z ní vezme především hořčík, fosfor či vitaminy skupiny B. Zrnka špaldy lze v kuchyni využít samostatně jako přílohu. Při pečení pak můžete část klasické mouky nahradit právě tou špaldovou, jen je třeba přidat více prášku do pečiva nebo droždí, protože těsto z této mouky bývá tužší. Ze špaldy se ale dá připravit také nápoj, a to bezkofeinová náhrada kávy.

Tritikále je hybridní obilnina, česky se jí říká žitovec, protože vznikla zkřížením žita a pšenice. Oproti ní ale obsahuje pouze malé množství lepku. Využívá se zejména k výrobě chlebové mouky. Jestli se na domácí chleba chystáte, nebo už dávno pravidelně pečete, můžete pro změnu část mouky nahradit právě žitovcem.

Foto: Shutterstock, archiv

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Siraellen
Siraellen 16. 6. 2021

Mám je ráda

Odpovědět
sipeji
sipeji 15. 6. 2021

Hodně v kuchyni používám pohanku.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 14. 6. 2021

tyto potraviny tu a tam do jídelníčku zařazuji

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 14. 6. 2021

jáhlový nákyp jsme měli zrovna minulý týden doma s ovocem, k snídani si dělám jáhlovou kaši, pohankové tu mám polévky, musíme je vyzkoušet. A špaldovou mouku již používám mnoho let.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 458
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.