Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 27. 3. 2020
Líbí se mi

Při vaření s vínem vsaďte především na jeho kvalitu

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 27. 3. 2020
Líbí se mi
Při vaření s vínem vsaďte především na jeho kvalitu

Při vaření s vínem vsaďte především na jeho kvalitu

Víno dodává jídlům šmrnc, proto patří k báječným univerzálním dochucovadlům. Parádu nadělá ve spojení se sezónní zeleninou, doladí houby, mořské plody, ovoce i sladké dezerty. Které použít a proč byste se při vaření měli řídit vlastní intuicí?

Ano, ano, ve víně je pravda. Ale taky neskutečná chuť. Všechny odrůdy vín obsahují přírodní cukry, kyseliny a taniny, takže platí, že každá z těchto složek se bude nacházet ve všech dobrotách, které připravíte. A co obecné zásady, kterými se při přípravě pokrmů řídit? Tady jsou!

Nevařte s vínem, které byste nepili

Rozděláte lahvinku a ochutnáte. Víno je pro vás nezajímavé, trpké či příliš sladké, navíc vám nesedí závěrečná tečka, která se vám usazuje na jazyku. Jednoduché a rozumné pravidlo při vaření s vínem zní: Nevařte s ničím, co byste sami nevypili. Navíc vaše intuice může být správná. Některá vína pocházejí z nekvalitní základny, jsou plné konzervantů a dokonce obsahují i přidanou sůl, která by výsledné jídlo jen zkazila. (Sůl prodlužuje trvanlivost po otevření lahve.) Zkrátka a dobře, vsaďte na odrůdy, jež máte rádi a nepodceňujte svůj šestý smysl.

Pohrávejte si s množstvím

Chcete-li v receptu udržet úroveň kyselosti nebo sladkosti, musíte si při přidávání vína počínat obezřetně a zároveň přihlížet k tomu, zda si recept žádá citronovou šťávu, ocet či naopak cukr. Jde o to, aby výsledný pokrm nebyl příliš sladký nebo kyselý. Začněte vínem, to povařte zhruba 10 minut, pak podle potřeby přidávejte další suroviny.

Nebojte se pečení

Víno bývá vynikající náhradou tuků a olejů v mnoha receptech. Je to ideální nápoj, který nahradí máslo nebo olej a dochutí houby, cibuli a jarní smaženou zeleninu. A věděli jste, že se dá použít i při pečení dortů a jiných sladkých laskomin? U některých koláčových směsí můžete při míchání těsta nahradit až 3/4 šálku oleje červenou, bílou nebo sladkou dezertní odrůdou. A co se týče marinád, tak pokud nějaká z nich víno skutečně obsahuje, přispívá ke křehnutí masa.

Mějte to správné nádobí

Nereaktivní nádobí je takové nádobí, které neovlivňuje barvu ani chuť jídla. K takovým patří nerezová ocel, sklo, smaltovaná pánev či hliníkové nádobí, které je potažené nereaktivní vrstvou (takže je bezpečné s kyselými potravinami a tekutinami, jako jsou třeba rajčata nebo právě víno). Pomalé vaření kyselé složky potřebné pro redukci může poškodit povrch nádobí a vede k přenosu kovové chuti. A jaké víno je to nejlepší?

Hlavně ochutnávejte

Recepty se často odkazují na „1 šálek vína“, ale často nenaznačují, o jakou odrůdu jde, což může mít významný dopad na chuť (a radost) z jídla. Obecně platí, že bílá vína jsou dobrým společníkem pro bílé maso, jako jsou ryby, mořské plody, vepřové maso, drůbež, telecí maso, vegetariánská jídla a smetanové omáčky. Červená vína se hodí pro tmavá a kořeněná masa či výrazná jídla, ke kterým patří kachna, zvěřina, husa, dušená masa, chilli a omáčky z těstovin na bázi rajčat. Včasná ochutnávka však napoví, zda daný druh vína s ostatními surovinami doopravdy ladí.

Foto: Shutterstock

Autorka: Kateřina Málková

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 3. 4. 2020

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 1. 4. 2020

vařit s vínem mě ještě nenapadlo

Odpovědět
Ovace
Ovace 1. 4. 2020

víno nepiji

Odpovědět
TerezaZlin
TerezaZlin 28. 3. 2020

Víno při vaření vůbec nepoužívám

Odpovědět
beata0063
beata0063 28. 3. 2020

Úplne súhlasím z vlastnej skúsenosti

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 467
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.