Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 8. 10. 2020
Líbí se mi

Podzimní dýňové recepty, které vás spolehlivě zahřejí

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 8. 10. 2020
Líbí se mi
Podzimní dýňové recepty, které vás spolehlivě zahřejí

Podzimní dýňové recepty, které vás spolehlivě zahřejí

Sezóna dýní je tady! Sychravé počasí přímo vybízí k tomu, abychom nahradili lehká jídla vydatnějšími pokrmy. Podzim bez dýně snad jako by ani nebyl. Pokud patříte mezi milovnice hřejivé dýňové polévky nebo dýňové bábovky, přišel čas rozšířit si svůj repertoár a další chutná jídla, která se dají z této hlavní ingredience podzimu uvařit. 

Máme pro vás výběr tří nových receptů, které stojí za to vyzkoušet.

Podzimní lasagne s dýní

Suroviny:

500 g lasagne, 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně, 2 stroužky česneku, zeleninový vývar, extra panenský olivový olej, několik snítek rozmarýnu, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pepř

Na bešamel:

50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 50 g strouhaného sýruGran Moravia, muškátový oříšek. Sýry kdostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia

Postup:

Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně. Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.

Podzimní salát s dýní a cizrnou

Suroviny:

dýně Hokkaido, cizrna v nálevu, 1 červená cibule, extra panenský olivový olej, sýr Tre Corti (seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia), sůl, pepř, rozmarýn, stroužek česneku

Postup:

Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do zapékací mísy spolu s trochou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte dvě snítky rozmarýnu. Dejte péct na 180° asi na 20 minut, občas zamíchejte. Poté nechte vychladnout. Na pánvi osmahněte stroužek česneku, přidejte snítku rozmarýnu a předem scezenou cizrnu. Osolte, opepřete a povařte asi 10 minut. Cibuli na krájejte na tenké plátky a rozložte je na talíře. V míse promíchejte kostičky upečené dýně s cizrnou a přidejte k cibuli na talířích. Posypte nahrubo nastrouhaným sýrem Tre Corti a podávejte.

Dýňový krém se sýrem caciotta pepata a tymiánem

Suroviny: 

500 g očištěné dýně, 50 g bílé cibule, 1 l zeleninového vývaru, sůl, olivový olej, 30 g čerstvě nastrouhaného sýru Caciotta pepata, 60 g prosciutto crudo vcelku (obojí seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia), tymián, pár stroužků česneku, 1 šalotka

Postup:

Pokrájejte dýni a cibuli na kostičky, zalijte olivovým olejem a pečte v troubě při 170 stupních asi 16-20 minut. Po upečení rozmixujte dohladka. Krém smíchejte se zeleninovým vývarem a dochuťte solí. Prosciutto crudo nakrájejte na kostičky a nechte marinovat v oleji spolu s tymiánem, česnekem a šalotkou, pak opečte na pánvi. Polévku v talíři ozdobte opečenou šunkou a nastrouhaným sýrem caciotta pepata.

Foto: archiv 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 12. 10. 2020

milujeme dýně, nejradši máme polévky

Odpovědět
konatovka
konatovka 10. 10. 2020

Určitě výborné, sýr Gran Moravia mám moc ráda v jídle.

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 10. 10. 2020

JanouskovaB27
JanouskovaB27 10. 10. 2020

Super ráda vyzkouším zatím jsem dělala vždy jen polévku

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 10. 10. 2020

To mám radost

sipeji
sipeji 10. 10. 2020

Hned bych si dala všechny

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 10. 10. 2020

Já taky

lemur
lemur 10. 10. 2020

Super recepty.

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 10. 10. 2020

Děkuju moc!

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 491
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.