Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 15. 12. 2020
Líbí se mi

Oslavte stoleté výročí želatinových bonbonů speciálním dortem

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 15. 12. 2020
Líbí se mi
Oslavte stoleté výročí želatinových bonbonů speciálním dortem

Oslavte stoleté výročí želatinových bonbonů speciálním dortem

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží. 

Medvědí rozjezd v poválečném období

Ačkoliv vás to možná překvapí, společnost Haribo je dodnes rodinnou firmou. V německém Bonnu ji 13.12.1920 založil Hans Riegel a dnes se o jeho odkaz stará už třetí generace potomků. Hlavním mottem zůstává „dělat lidem radost a zpříjemňovat jim společné chvíle“. Jediná věc, která to na chvíli přerušila byla druhá světová válka. Ačkoliv firma bezprostředně před válkou zaměstnávala asi čtyři stovky zaměstnanců, z důvodu nedostatků surovin se musela výrobna v Bonnu transformovat na farmaceutika. S válkou v roce 1945 odešel i Hans Riegel, který zemřel ve věku dva a padesáti let. Společnost převzala nejdříve jeho manželka Gertrud, která v ní působila od jejího založení, když se z válečného zajetí vrátili její dva synové Hans a Paul, Haribo od ní převzali.   

Chutná malým, stejně tak i dospělým

Po želatinových a lékořicových bonbonech byla poptávka, firma proto už pět let po konci války zaměstnávala asi jeden tisíc zaměstnanců a jen kvetla. V roce 1960 spatřili světlo světa Zlatí medvídci, kteří jsou dnes nejoblíbenějším produktem a ikonou segmentu želatinových bonbonů, dva roky na to přišla televizní reklama. Úpravy se dočkal i reklamní slogan. Ten byl doplněn o svou druhou část a používá se dodnes. Kdo by jej neznal? „Haribo chutná malým, stejně tak i dospělým!“. Na začátku devadesátých let pak začalo celkově nejdelší reklamní partnerství na světě – partnerství mezi společností Haribo a bavičem a hercem Thomasem Gottschalkem. V roce 1996 došlo k rozšíření portfolia, když firma převzala belgickou továrnu na cukrovinky a začala vyrábět pěnové bonbony marshmallows. 

A dnes? 

Vývoj společnosti byl rychlý a velmi úspěšný. V současnosti Haribo denně vyrobí na 160 milionů kusů želatinových medvídků a je největším výrobcem želé bonbonů na světě. Sladké radosti vyrábí v šestnácti závodech v deseti zemích po celém světě, včetně jižní Ameriky. Koupit bonbony Haribo můžete ve sto zemích světa. I u nás se těší velké oblibě, z průzkumu veřejného mínění v roce 2018 vzešlo, že medvídky nakupují 2/3 Čechů a nejoblíbenější jsou ti červení s jahodovou příchutí. Za 100 let došlo k obrovskému rozmachu společnosti, ale jak říkají potomci Hanse Riegla, „Stovka? To je mládí!“

Oslava s pořádným dortem

Připomeňte v prosinci 100. výročí společnosti Haribo a jejích želatinových bonbonů, nechte se inspirovat a upečte si doma velkolepý dort. Připravit jej můžete k jubileu či jiné sváteční příležitosti, stojí za to. 

Jemný pruhovaný dort 

Ingredience na těsto: 

70 g hladké mouky

35 g vanilkového pudinku

165 g krupicového cukru

175 g bílků

170 g žloutků

80 g másla

Ingredience na spodní korpus: 

200 g sušenek

100 g másla

Ingredience na krém:

500 g másla

500 g moučkového cukru

250 g smetanového sýru

1 lžička vanilkového extraktu

Postup: 

Postup na těsto:

Nejprve důkladně vyšlehejte bílky. Poté přisypte cukr a vyšlehejte do pevného sněhu. Přidejte žloutky a jemně promíchejte metličkou. Následuje smíchaná mouka s vanilkovým pudinkem, opět ručně vmíchejte. Nakonec přimíchejte i rozehřáté (ale ne teplé) máslo.

Obdélníkový plech vyložte pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozetřete těsto. Pečte přibližně 10 minut na 180 °C. 

Postup na spodní korpus:

Mezitím, co si necháte rozpustit máslo, si v míse důkladně rozdrťte sušenky. Poté nadrcené sušenky s máslem smíchejte. Směs nasypte do dortové formy a umačkejte na dno. Vložte do lednice na 20 minut.

Postup na krém: 

Máslo a cukr vyšlehejte do bílé směsi. Přidejte smetanový sýr, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí. 

Postup kompletace dortu:

Upečené těsto z trouby nechte vychladnout. Poté ho potřete marmeládou a na ni ještě natřete vrstvu připraveného krému (nevypotřebujte ho celý). Následně plech vložte na 15 minut do lednice, aby krém mírně ztuhnul.

Dno dortové formy (spodní korpus) také potřete marmeládou. 

Vyndejte plech z lednice a z těsta vykrájejte tenčí pláty. Vyskládejte je do kulaté dortové formy tak, aby byla celá zaplněná. 

Horní část dortu potřete krémem. Poté vložte alespoň na 1 hodinu do lednice. 

Nakonec z dortu sundejte dortovou formu a obmažte krémem strany dortu. 

Ozdobte dort polevou, dekoracemi a HARIBO medvídky.

Tip:

Pří vmíchávání žloutku a dalších ingrediencí do sněhu buďte velmi opatrní a jemní. Je to fáze, kdy těsto může spadnout a nebude tak ve výsledku dostatečně vláčné. 

Foto: archiv

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 20. 12. 2020

krása, díky Lucie

Odpovědět
lemur
lemur 17. 12. 2020

Nádherný dort.

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 18. 12. 2020

Opravdu je krásnýýý!

sipeji
sipeji 16. 12. 2020

Tomu říkám dort - ovšem nevím jak by vypadal v mém podání....

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 18. 12. 2020

Věřím, že ještě lépe

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
93 832
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.